Márk
13 °C
28 °C

Ferdül a londoni Big Ben torony

2011.10.09. 18:49
Felvette a versenyt a ferde tornyáról világhírű olaszországi Pisával a brit főváros, amelynek egyik legismertebb nevezetessége, a parlament óratornya szintén egyre távolodik a függőleges helyzettől.

Az 1858-ban felépült, 97 méter magas Big Ben tornya a legmagasabb pontján már 43 centiméternyi hajlást mutat, a torony dőlésszöge északnyugat felé 0,26 fok. Ez bizonyos távolságról most már szabad szemmel is észlelhető – írja The Sunday Telegraph című vasárnapi konzervatív lap.

A szakemberek szerint azonban a dőlés jelenlegi üteme alapján négyezer évbe telne, mire a Big Ben hajlásszöge elérné a pisai riválisét, és még tovább tartana, mire a torony a ferdülés miatt ledőlne. Ha e végzetes esemény bekövetkezne, a díszes óratorony éppen az alsóházi képviselők irodaházára zuhanna, ami a Telegraph által idézett építészeti hagyománytisztelők szerint nem is lenne olyan nagy baj, tekintettel a hivatali épület jellegtelenül modern - a környezetből erősen kirívó - stílusára. A torony dőlése egyelőre a parlament alsóházi épületének falán okoz repedéseket.

John Burland, az Imperial College London egyetem professzora elmondta a lapnak, hogy ha a dőlés üteme gyorsulna, akkor valamilyen módon be kellene avatkozni, de erre valószínűleg egy ideig még nem lesz szükség. A Big Ben ferdüléséhez az elmúlt évtizedek felszín alatti nagyszabású munkálatai is hozzájárultak. A torony felépítése óta a környéken két metróvonal, egy nagy átmérőjű szennyvízgyűjtő csatorna, valamint a képviselők számára egy mélygarázs épült.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft