Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elutasítóak a homoszexuális munkavállalókkal szemben

2011.10.10. 14:10
A homoszexualitásra utaló önéletrajzot beküldő jelentkezőknek a heteroszexuális versenytársaikhoz képest negyven százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy behívják őket egy állásinterjúra – derült ki egy amerikai kutatásból.

A Harvard Egyetem társadalomtudományi szakembereként dolgozó Tilcsik András két különböző – a férfi jelentkezők szexuális hovatartozásáról árulkodó – önéletrajzot küldött el összesen 1769 vállalatnak.
Az eredmények szerint a homoszexualitásra utaló önéletrajzot beküldő "ál-jelentkezőknek" negyven százalékkal kisebb volt az esélyük arra, hogy behívják őket egy állásinterjúra. Ezekben az önéletrajzokban Tilcsik egy kollégiumi meleg szervezet gazdasági vezetőjeként tüntette fel a férfiakat.
Az eredmények a területi elhelyezkedés és a különböző munkatípusok tekintetében is megoszlást mutattak. A nyugati és északkeleti államokban a visszahívások aránya sokkal kiegyensúlyozottabb volt, míg a Texast, Floridát és Ohiót is magába foglaló déli, illetve középnyugati országrészben jóval nagyobb valószínűséggel utasították el a homoszexuális jelentkezőket.
"A területi különbség nem jelenti szükségszerűen, hogy a nyugati és északkeleti államokban nincsen diszkrimináció" – idézte a szakembert a The Daily Mail online kiadása. Mint hozzátette: "Csupán azt mutatja meg, hogy a minták alapján az értelmiségi munkakörökben jelen lévő diszkrimináció sokkal erősebb a déli és középnyugati államokban".
A hagyományosan agresszív, magabiztos és határozott személyiséggel összefüggésbe hozott állások esetében szintén nagyobb valószínűséggel utasították el a homoszexuális jelentkezőket. Tilcsik hangsúlyozta, hogy ennek az oka "részben bizonyos sztereotípiákban gyökerezik és nem lehet teljes egészében a homoszexuális alkalmazottakkal szembeni általános ellenszenv számlájára írni".