Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Rabokat kínoztak és vertek afgán börtönökben

2011.10.10. 19:04 Módosítva: 2011-10-10 19:05:20

Rabokat vertek és kínoztak az afgán titkos szolgálat és az afgán rendőrség által vezetett több börtönben az ENSZ hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint. A rabokat 24 tartományban, 47 intézményben kínozták különböző kihallgatási technikák segítségével.

A New York Times szerint a rabok egy részét a csuklójuknál fogva fellógatták, huzalokkal verték őket, és néhány esetben addig csavarták a nemi szervüket, amíg el nem vesztették az eszméletüket. Több fogvatartottal szemben elektrosokkot alkalmaztak, szisztematikusan kínozták őket.

Az ENSZ afganisztáni missziója, az UNAMA 379 rab megkérdezésével készítette a jelentést 2010 októbere és 2011 augusztusa között. A rabok beszámolói alapján a titkos szolgálat által fogvatartottak csaknem felét kínozták meg a kihallgatásokon. A rendőrség fogdáiban a foglyok harmada számolt be visszaélésekről.

A dokumentumból kiderült ugyanakkor, hogy az afgán biztonsági minisztériumok együttműködtek a vizsgálatban és intézkedéseket léptettek életbe a visszaélések megszüntetéséhez.

A jelentés egy korai változatának kikerülése miatt a NATO vezette afganisztáni biztonsági erő (ISAF) szeptemberben jelentette be, hogy felfüggesztette a rabok átszállítását az érintett börtönök közül 16 intézménybe. A BBC brit közszolgálati hírtelevízió már szeptember elején bejelentette, hogy birtokába jutott a világszervezet afganisztáni visszaélésekkel kapcsolatos jelentése.

2014-ig kivonulnak

A nemzetközi koalíció a külföldi katonák kivonásával párhuzamosan adja át a hatalmat az afganisztáni rendfenntartó erőknek, de egyes körzetekben aggódnak merültek fel a helyi biztonsági erők megbízhatósága miatt. A NATO a tervek szerint 2014 végéig adja át az ország ellenőrzését Afganisztánban.

A NATO erői kivonulnak Afganisztánból 2014 végéig, mondta Bukarestben Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a szervezet parlamenti közgyűlése előtt.

Rassmussen azt mondta, hogy 2014 végéig az afgán hadsereg létszáma eléri a 350 ezer főt, a NATO pedig a kivonulása után is támogatni fogja az afganisztáni rendőrséget és hadsereget.

A NATO Parlamenti Közgyűlése hétfőn elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében a testület támogatja az afganisztáni átmeneti folyamatot. A határozat szerint elsőbbséget élvez az átmeneti folyamatban a korrupció visszaszorítása, és biztosítani kell, hogy a biztonsági erők ne kerüljenek politikai befolyás alá. A határozat sürgeti az afganisztáni választási reformot is.