Eleonóra
-1 °C
2 °C

Illlegális bevándorlók feljelentésére buzdított Cameron

2011.10.11. 09:56 Módosítva: 2011-10-11 09:56:39
A "határok visszaállításában" kérte a lakosság segítségét a brit kormányfő, és arra buzdított mindenkit, jelentse fel az országban gyaníthatóan illegálisan tartózkodókat - tájékoztatott a BBC brit közszolgálati hírportál.

David Cameron hétfőn elhangzott, a bevándorlás szigorításáról szóló tervezett intézkedéseket taglaló beszédében hangsúlyozta, hogy amennyiben a határsértés gyanúja felmerül egy személlyel kapcsolatban, úgy azt jelenteni kell a határőrségnek.

"Együtt helyreállíthatjuk határainkat, és az illegális bevándorlókat hazaküldhetjük" - hangoztatta a brit miniszterelnök. "Ha mi megtesszük a most felvázolt lépéseket és a migráció összes járható útjával foglalkozunk, a legálissal és illegálissal egyaránt, akkor a bevándorlás mértéke visszaállhat arra a szintre, ahol az 1980-as, 1990-es években volt (...),amikor még nem számított kiemelt politikai ügynek" - fűzte hozzá.

Fellépnek az erőszakházasságok ellen

Cameron beszédében arra is kitért, hogy a kormánnyal már egyeztettek arról, hogy Angliában, Walesben és Észak-Írországban bűncselekménnyé nyilvánítják azt, ha valakit az akarata ellenére házasságra kényszerítenek.

A brit kormányfő szerint ez a gyakorlat - amelyből legtöbbször a család előnyt próbál magának kovácsolni vagy az úgynevezett családi becsület védelmét szolgálja vele - sérti az emberi jogokat. Már korábban is hangzottak el olyan javaslatok, hogy az ilyen jellegű cselekményeknek büntetőjogi következményei legyenek, a belügyi tárca azonban elutasította azokat arra hivatkozva, hogy nehezen bizonyítható esetről van szó és egy ezzel kapcsolatos büntetőeljárás az áldozatokra is negatívan hathat.

"Valakit házasságba kényszeríteni teljesen elítélendő dolog, és meggyőződésem, hogy ez egy olyan probléma, amelynek megnevezésétől nem kellene meghátrálnunk" - szögezte le Cameron.

A brit kormányfő egyúttal bejelentette: a vízum kibocsátásra vonatkozó szabályokat szigorítani fogja az ilyen kényszerházasságok és egyéb bevándorlással összefüggő visszaélések visszaszorítása érdekében.

Műveltségi teszt

Cameron beszédében arról is szólt, hogy a Nagy-Britanniában élő bevándorló családok hozzátartozói számára, amennyiben ők is a letelepedés mellett döntenek, feltétel lesz az, hogy angolul beszéljenek, illetve azok számára, akik az országba hívják őket, megállapítanak majd egy minimális jövedelemszintet, amellyel rendelkezniük kell. Mint mondta, a brit állampolgárság megszerzéséhez a nyelv ismeretén túl szükség lesz a brit történelem és kultúra ismeretére is. A kormányfő hangsúlyozta: a kormány célja annak megelőzése, hogy a bevándorlók kolonccá váljanak az adófizetők nyakán. Leszögezte: a jövőben a nemzeti érdekek figyelembe vételével fogják megszűrni a Nagy-Britanniában hosszú távra berendezkedő külföldieket.

A brit kormányfő beszédére a világhálón reagálók elsősorban az illegális migránsok feljelentésére vonatkozó felhívással nem értenek egyet. Mint az egyik kommentben olvasható, ezzel a rasszisták kezébe adnak fegyvert, és túl sok olyan eset kerülhet majd a hatóságok elé, amelyek hátterében csupán a jelentést tevő fajgyűlölete áll, nem pedig a tényleges törvénysértés. Mások a hatóságok tehetetlenségéről posztoltak, míg voltak olyanok is, akik úgy vélték, a politikusok már "kissé elkéstek" a bevándorlás visszaszorítására irányuló erőfeszítéseikkel.