Béla
12 °C
27 °C

Szorul a hurok Obama körül

2011.10.11. 00:20

Az amerikaiak többsége szerint az ország gyenge gazdasági teljesítménye miatt Barack Obama elnök nem érdemli meg, hogy egy második ciklusra is megválasszák az Egyesült Államok elnökének, derült ki az IDB/TIPP hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 51 százaléka vélekedett úgy, hogy "valaki új érdemli meg az esélyt", szemben azzal a 41 százalékkal, aki szerint Obama "megérdemli, hogy újraválasszák". A pártoktól független szavazók 54-36 százalék arányban utasítják el annak lehetőségét, hogy a jelenlegi elnök duplázhasson. Szeptemberben az összes válaszadó még 50-44 arányban, a függetlenek csoportja pedig 53-38 arányban vetette el a második elnöki mandátum gondolatát.

Minden második amerikai szerint gyenge vagy elfogadhatatlan Obamának a munkahelyteremtés területén felmutatott teljesítménye és csak 24 százalék vélekedik úgy, hogy ezen a téren jó, amit csinál. A függetlenek között a negatív vélemények 51 százalékot képviselnek a támogatók 18 százalékával szemben.

Miközben a függetlenek közötti támogatottsága hanyatlik, a demokraták között is csak 77 százalék gondolja azt, hogy Obama megérdemelné az újraválasztást, a republikánusok 88 százaléka pedig elveti ezt a lehetőséget.

A felmérés készítői emlékeztettek rá, hogy a munkanélküliségi ráta makacsul 9,1 százalékon áll, miközben Obama 2009-ben azt ígérte, hogy azt mostanra 6,5 százalékra sikerül majd leszorítani. Amennyiben a 2012-es választás a gazdaságról szóló népszavazás lesz, a jelenlegi elnök hátránnyal indul, ezért arról kell meggyőznie a választókat, hogy a kihívója nem elfogadható alternatíva.

Az IBD/TIPP Elnöki Vezetői Indexe az októberi adatok szerint 0,2 pontot esett és jelenleg 46,3 százalékon áll. Ezzel Obama immár 8. hónapja a semleges 50-es szint alatti mezőben tartózkodik. Az elnök megítélése 45,1 ponttal augusztusban érte el a mélypontot, az adósságplafon-emeléssel kapcsolatos konfliktus kiéleződése idején. A IBD/TIPP-felmérés egy 909 felnőttből álló mintán készült október 1. és 5. között. A statisztikai hibahatár 3,3 százalék.