Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Bűnösnek vallotta magát az alsónadrágos merénylő

2011.10.12. 23:09
Egy nigériai férfi szerdán bűnösnek vallotta magát abban, hogy megpróbált felrobbantani egy nemzetközi repülőjáratot Detroit fölött, mégpedig az alsónadrágjába rejtett robbanószerkezettel. A tárgyalás második napján tett vallomás meglepte a bírókat.

Umar Farouk Abdulmutallab soha nem tagadta az ellene felhozott vádakat. A kedden megkezdett tárgyaláson nyugodtan válaszolt Nancy Edmunds bírónő kérdéseire, mielőtt nyolc vádpontban - köztük a terrorcselekmény szándékával elkövetett összeesküvésben és a tömegpusztító fegyver használatának kísérletében - elismerte bűnösségét.

A bíróságnak azt mondta a férfi, hogy az alsójába rejtett bombán áldás volt, és megmenthette volna az ártatlan muszlimok életét. Az életforgytiglani büntetés elé néző Farouk arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy nagy szerencsétlenségre számíthat, ha továbbra is istenkáromló lesz.

Anthony Chamers, a 25 éves fiatalember védőügyvédje a tárgyalás után elmondta, hogy folytatni akarták a tárgyalást, ám Farouk a kérése ellenére úgy döntött, hogy inkább bűnösnek vallja magát.

A 24 éves, iskolázott és gazdag családból származó vádlott Anwar al-Awlaki radikális muszlim prédikátor felbujtására akart mártír lenni a Northwest Airlines 279 utast és 11 főnyi személyzetet szállító 253-as járatának felrobbantásával. A bomba nem robbant fel, csak tüzet okozott, és a terroristát a személyzet az utasok segítségével elfogta.