Új embervadászatra készül az USA

2011.10.15. 12:26
Obama új Oszamát talált magának: a célpont ezúttal Joseph Kony, az ugandai vallási fanatikus terroristavezér. Az amerikai elnök száz katonát küld az afrikai országba, hogy kézre kerítsék a 2005 óta körözött gyilkost.

Az Egyesült Államok nagyjából száz katonát küld Ugandába, hogy segítsenek levadászni a hírhedten brutális Úr Ellenállási Hadserege (Lord’s Resistance Army, LRA) vezetőit. A Joseph Kony irányítása alatt álló csoport az elmúlt bő húsz évben, 1987-es megalakulása óta több mint 30 ezer embert gyilkolt meg, és kétmillióan menekültek el miattuk otthonaikból – Ugandán kívül Kongóban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Szudánban.

Az önmeghatározása szerint a Tízparancsolat elvén működő lázadócsoport gyerekeket rabol: a fiúkból gyilkológépeket képeznek, társaik vagy szüleik meggyilkolására kényszerítik őket, a lányokból szexrabszolgákat csinálnak. Az Egyesült Államok terroristacsoportként tartja számon az LRA-t, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság pedig 2005 óta körözi Konyt és társait.

Az USA 2008 óta segíti a küzdelmet az LRA ellen Ugandában és a szomszédos országokban hírszerzéssel és logisztikai támogatással. Felszerelést küld, kiképzéseket tart, és eddig mintegy 40 millió dollárt költött erre a célra. Az amerikai külügyminisztérium szerint 2008 óta az LRA több mint 2400 ember gyilkolt meg, és 3400-nál is többet rabolt el.

Barack Obama amerikai elnök pénteken levélben közölte a kongresszussal, hogy katonákat küld az LRA ellen. Obama döntésének előzménye, hogy az Egyesült Államok tavaly elfogadott egy törvényt, amely kötelezi a kormányt arra, hogy segítsen lefegyverezni az LRA-t, és bíróság elé állítani vezetőit.

Egy kisebb, felfegyverzett csoport szerdán már meg is érkezett Ugandába. A következő egy hónapban újabb katonák követik majd őket, nemcsak Ugandába, hanem a szomszédos országokba is. Bár a katonák felfegyverzettek, Obama szerint elsősorban információt és tanácsot adnak majd a helyi erőknek, és nem fognak fegyveres harcba bocsátkozni az LRA lázadóival, hacsak önvédelemből ez nem válik elkerülhetetlenné.

Rettegnek az Úr hangjától

A Mindennapi Afrika tavalyi elemzése szerint az LRA ellen vezényelt helyi csapatok kis létszámúak, rosszul felszereltek, nem összehangoltak, ezért nem volt esélyük az LRA gyorsan mozgó, nehezen megközelíthető és nagy területen, kevés fix bázissal működő, sok-sok pár tucat fős csoportja ellen. Az elemzés szerint a helyzeten ront az is, hogy az LRA nem egy határozott célért küzd, nincs mögötte homogén ideológia. Az LRA embereinek egységes ruházatuk, jelképeik sem nagyon vannak – kivéve vörös-fekete-kék zászlajukat. A szemtanúi beszámolók szerint különösen kegyetlen gyerekkatonákat nem egyszerű megkülönböztetni a többi gyerektől, ráadásul gyerekek ellen harcolni önmagában szinte lehetetlen. Kony malmára hajtja a vizet az általa teremtett személyi kultusz is: sokan hisznek abban, hogy ő tényleg az Úr hangja, fanatizálja az embereit, akik közben rettegnek is a bosszújától.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet munkatársai tavaly több száz LRA-áldozattal beszélgettek el, és rögzítették Barack Obamának címzett segítségkérő üzeneteiket. Egy 14 éves kongói fiú például arról mesélt, hogyan rabolták el 2009 nyarán Dakwa faluból. Az LRA emberei váratlanul jelentek meg a faluban, elfogták az embereket, a levegőbe lövöldöztek, megöltek egy rendőrt, gyógyszert és élelmiszert raboltak, foglyaikat – köztük a fiút – pedig arra kényszerítették, hogy a zsákmányt vigyék az erdőbe. A felnőtteket másnap elengedték, de a gyerekeket magukkal tartották, és ideiglenes táborukba cipelték őket.

A fiút arra kényszerítették, hogy megöljön két másik gyereket, akik szökni próbáltak. „Nekem és a másik gyereknek a fejüket kellett ütnünk nagy husángokkal" – mondta el a HRW-nek a fiú, akivel több felnőttet is meggyilkoltattak, amíg – közel egy év után – sikerült megszöknie. „Az üzenetem Obama elnöknek egy kérelem: tegyen meg mindent, amit csak tud, hogy megmentse a még mindig az LRA-nál lévő gyerekeket, és kényszerítse haza az LRA összes harcosát" – üzente.

Nélküle összeomlik?

A BBC washingtoni tudósítója szerint Joseph Kony elfogásától vagy megölésétől azt remélik, hogy nélküle összeomlik az LRA. Az elnök nem közölte, hogy meddig fog tartani a kiküldetés. Ugyanakkor egy katonai szóvivő a BBC-nek azt mondta: a katonákat arra készítették fel, hogy mindaddig maradniuk kell, amíg csak a helyi erők nem lesznek készek a küzdelem önálló folytatására.

John McCain szenátor, Obama régi ellenfele, maga is háborús veterán bírálta az elnököt azért, mert előzetesen nem egyeztetett a kongresszussal a katonai bevetésről. Közleményében emlékeztetett arra, hogy korábbi hasonló, humanitárius célú beavatkozások nem várt tragédiával végződtek Libanonban és Szomáliában.