Újabb amerikai dróntámadás Észak-Vazirisztánban

2011.10.15. 08:42

Legalább három iszlamista lázadó halt meg szombaton egy az afgán-pakisztáni határ közelében végrehajtott újabb amerikai dróntámadásban - közölték pakisztáni biztonsági források.

A pilóta nélküli repülőgép ezúttal is törzsi területen, Dél-Vazirisztánban hajtott végre rakétatámadást egy célpont ellen. A pakisztáni közlés szerint Maulvi Vazir helyi hadúr fegyvereseit támadták rakétákkal: legalább hárman közülük meghaltak, s többen megsebesültek. A hadúr szoros kapcsolatokat ápol a tálibokkal és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, s segíti őket a határon átcsapó támadások végrehajtásában.

Az amerikaiak ezzel három napon belül negyedszer hajtottak végre dróntámadást a tálibok és az al-Kaida fegyvereseinek fellegváraként szolgáló törzsi területeken. Pénteken egy drón két rakétát lőtt ki egy gépkocsira Darpa Hel faluban, amely nem messze fekszik az Afganisztánnal határos Észak-Vazirisztán terület legnagyobb városától, Mirámsáhtól. "A járműben tartózkodó négy ember mindegyike meghalt" - mondta el a biztonsági szolgálatok egyik helyi tisztségviselője.

Az amerikai drónok csütörtökön is végrehajtottak két légicsapást Pakisztán törzsi területein, összesen tíz lázadót ölve meg, köztük négyet ugyancsak Darpa Hel településnél, s a támadásban életét vesztette a Hakkani-hálózat egyik parancsnoka, akit Dzsalíl néven azonosítottak.