Negyven százalékkal több az öngyilkos Görögországban

2011.10.17. 16:26
A valós adatok ennél komorabb képet festhetnek, mert a téma még mindig tabu az országban.

Negyven százalékkal emelkedett az öngyilkosságok száma Görögországban az év első hónapjaiban, idézte az ország egészségügyi miniszterét, Andreas Loverdost a BBC. A gazdasági válsággal leginkább sújtott ország civil szervezetei is az öngyilkosságot elkövetők, vagy annak gondolatával foglalkozók számának emelkedéséről számoltak be.

"A nyilvánosságra kerülő adatok ráadásul alacsonyabbak a valóságosnál" - kommentálta a témát a BBC-nek egy pszichológus, Dr Bekiari, megemlítve, hogy az öngyilkossággal foglalkozók gyakran a gazdasági bajokat nevezik meg okként.

A görög társadalom ugyanis stigmatizálja mind az öngyilkosokat, mint családtagjaikat, az egyház pedig nem hajlandó egyházi temetésben részesíteni az öngyilkosokat. Egyesek a szakadékba hajtanának autójukkal, vagy szándékos balesetet idéznének elő, hogy haláluk ne tűnjön öngyilkosságnak, számolt be a pszichológus.

Hullanak az üzletemberek

Mások ugyanakkor mégis a látványos öngyilkosságot választják. Egy üzletember a közelmúltban felgyújtotta magát egy bank előtt, miután vállalkozásától a bank visszavonta a megígért kölcsönt, és anyagi helyzete miatt képtelenné vált lánya egyetemi oktatásának finanszírozására, és felmerült, hogy házát is el kell adnia, hogy adósságait rendezze.

De sikeres vállalatok menedzsereit is megviseli a válság. Az egyik legnagyobb reklámügynökség, a Vitamin Ad vezetője a negyedikről ugrott ki. Halála után búcsúleveleket találtak, továbbá egy kimutatást, miszerint a cégnek 400 ezer eurós tartozása van, miközben neki ügyfelei annak sokszorosával, 5 millió euróval tartoztak.
A BBC hat további üzletember öngyilkosságáról is beszámolt.

A társadalom minden rétegére jellemző tendencia amiatt különösen aggasztó, mert Görögországra az alacsony öngyilkossági ráta volt a jellemző. A kormány megszorításai miatt pedig a megelőzésre és az öngyilkossággal próbálkozók kezelésére, rehabilitációjára is kevesebb pénz jut, mint eddig.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport