György
14 °C
24 °C

Összecsapások lettek az ír nomádok táborának felszámolásából

2011.10.19. 12:44 Módosítva: 2011-10-19 12:52:48

Téglákkal és törmelékekkel dobálták a brit rohamrendőröket, akik szerdán reggel bírósági döntésre hivatkozva megkezdték a nomád életmódot folytató írek és romák Dale Farm nevű táborának felszámolását az angliai Essex megyében Basildon település közelében.

A rendőrség lezárta a helyi utakat, a közelben pedig mentőállomást állítottak fel. Ötvennél is több rendőr hatolt be a területre, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint két ember ellen sokkolót használtak, egy embert pedig őrizetbe vettek, írja a BBC. Az egyik lakó felgyújtotta a lakókocsiját.

A területen álló lakókocsik elszállítása és a bódék felszámolása tíz éve húzódó jogi csatározást zár le Basildon város önkormányzata és a Dale Farmon élők között. Az ír nomádok közül többen megvették a területet, ahol otthonuk áll, azonban később mások is csatlakoztak hozzájuk, akiknek a városi tanács szerint nincs engedélyük a lakókocsik és a rögtönzött bódék felállítására a zöldövezetben.

Az önkormányzat bírósághoz fordult, de a lakók humanitárius, egészségügyi és kulturális okokra hivatkozva fellebbeztek a nekik kedvezőtlen döntések ellen. Végül a legutolsó határozat szerint a területen illegálisan élőknek augusztus 31-ig kellett volna elhagyniuk a telepet, a döntés ellen benyújtott fellebbezést pedig hétfőn utasították el.

A rendőrség szeritn szerdán megkezdték a bírósági döntés végrehajtását, és így a Dale Farm egy részén élő, közel négyszáz ember, köztük sok gyerek kitelepítését. A rendőrség szerdai közleménye szerint az utolsó pillanatig próbáltak megegyezni a lakókkal, hogy békésen hagyják el a területet. Szerintük azért volt szükség a rohamrendőrök bevetésére, mert úgy értesültek, hogy a kilakoltatás ellen tiltakozók már előre arra készültek, hogy megdobálják és megtámadják a végrehajtókat.

A területen lekapcsolták az áramellátást, a tiltakozó helyiek szerint ezzel az idősebbek egészségügyi ellátásához szükséges berendezések is leálltak. Többen éppen arra hivatkoztak korábban is, hogy az idősek és a betegek nem tudnák végigcsinálni a kitelepítést, emellett humanitárius okokból is kérték a döntés elhalasztását.

Szerintük a kitelepítés szétszakítja a közösséget, ráadásul az önkormányzat által felajánlott szociális lakások mellett a lakókocsik elhelyezése sem biztosított, mert ragaszkodnak nomád életmódjukhoz. Aktivisták is csatlakoztak hozzájuk, és Vanessa Redgrave Oscar-díjas brit színésznő is nemzetközi emberi jogi egyezményekre hivatkozva állt ki mellettük.

Tony Ball, a basildoni városi tanács vezetője szerdán azt mondta, hogy folytatni fogják a műveletet, de humánus módszerekkel tartatják be a törvényt. A kitelepítés akár 18 millió fontba is kerülhet, a városi tanács utána eldózerolná a tábor egy részét.