Nem lesz kollektív bűnösség a Vajdaságban

2011.10.19. 22:28 Módosítva: 2011.10.19. 22:46
A szerb kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői megállapodtak a rehabilitációs törvény szövegéről. A belgrádi magyar nagykövet jelezte: így már nincs akadálya annak, hogy Szerbia EU-tagjelölt legyen.

Áthidalhatóvá váltak azok az észrevételek, amelyeket a VMSZ fogalmazott meg a restitúciós törvénnyel kapcsolatosan – jelentette a Tanjug szerb hírügynökség és a B92 televízió szerda este.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete a B92 műsorában elmondta, hogy Budapestnek nincs oka vétót emelni Szerbia uniós tagjelöltségi státusa ellen az EU decemberi tanácskozásán, ha a VMSZ számára elfogadható az a megállapodás, amelyet a szerb kormánnyal ért el a restitúciós törvénnyel kapcsolatosan.

A belgrádi magyar nagykövet hangsúlyozta: "ha a megállapodás elfogadható a VMSZ számára, akkor Magyarország számára is elfogadható lesz, mert nézeteink e tekintetben nem különböznek, de természetesen előbb látnunk kell a megállapodás szövegét".

Slobodan Homen, a szerb igazságügyi minisztérium államtitkára kijelentette: bízik abban, hogy a hét végéig befejeződnek a konzultációk a szerb parlamenti pártok képviselőivel, és a rehabilitációs törvény tervezetét a kormány már a jövő héten elfogadja.

A szeptember végén elfogadott szerb restitúciós törvényt a VMSZ elutasította, mert általa jogerőre emelték Szerbiában a kollektív bűnösség elvét. A VMSZ ezért alkotmányossági felülvizsgálatot kért a törvénnyel kapcsolatosan.

Magyarország szintén határozottan elítélte a szerb restitúciós törvényt, hangsúlyozva, hogy az szembe megy az európai jogrenddel, és kilátásba helyezte, hogy ha Belgrád nem változtat rajta, megvétózza Szerbia uniós tagjelölti státusát.

Csak a háborús bűnösöket sújtják

"Egy olyan megoldás kezd körvonalazódni, amelynek lényege, hogy az, aki a második világháború során az úgynevezett megszálló erők kötelékében szolgált, nem záródik ki a vagyon-visszaszármaztatás folyamatából" – mondta a Magyar Szónak Varga László, a VMSZ képviselője.

Akik ezekben a katonai egységekben szolgáltak, és emiatt a második világháború után semmiféle elmarasztaló döntés, bírósági ítélet, vagy közigazgatási döntés nem született ellenük, azok minden korlátozás nélkül benyújthatják majd a vagyon-visszaszármaztatási kérelmüket.

Akik esetében pedig a második világháború után született – elkövetett, vagy el nem követett cselekményeik miatt – elmarasztaló döntés, azok, mint eddig is, élhetnek a rehabilitációs folyamattal. Ha a rehabilitáció során bebizonyosodik, hogy nem követtek el háborús bűncselekményeket, akkor ezek a személyek szintén jogosultakká válnak a vagyon-visszaszármaztatásra.

A politikus szerint a megoldás azt fogja eredményezni, hogy aki ellen nincs elmarasztaló döntés, azt ma is ártatlannak fogja tekinteni a szerbiai törvényhozás, vagyis törlődik a kollektív bűnösség elve. Csak azok záródnak ki a vagyon-visszaszármaztatásból, akik valóban háborús bűnöket követtek el.