Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Beszélő sztrádát tesztelnek Bécsnél

2011.10.21. 15:44
A telematikus tesztszakaszt építenek ki a Bécs környéki autópálya-szakaszokon. A rendszer 2012 őszére készül el, széles körben mintegy öt év múlva lesz használható. Adatokat küld majd az autós GPS-ére vagy mobiljára a dugókról és az útviszonyokról.

Telematikus tesztszakaszt alakít ki az osztrák autópályakezelő, az ASFINAG az A4-es és A23-as autópálya valamint az S1-es gyorsforgalmi út bécsi szakaszain, számol be róla a bécsi Compress hírügynökség. A rendszer célja, hogy megkönnyítse az úton lévő autósok életét a valós idejű közlekedési információkkal.

A tesztszakaszok mentén kommunikációs egységeket telepítenek, amelyek folyamatosan adatokat küldenek az autópályakezelő központjába. Az utakról származó információkat az ASFINAG közvetlenül az úton haladó autósok GPS-ére vagy okostelefonjára küldi, így elkerülhetik a dugókat.

Az aktuális torlódások mellett értesítést kapnak a közlekedési jelzésekről, az útviszonyokról vagy éppen arról, hogy adott helyen melyik tömegközlekedési eszközre szállhatnak át, és hol hagyhatják az autójukat, ha szeretnék megkímélni magukat a dugóban való araszolástól.

A projekt következő lépésében már nemcsak az utak kommunikálnak az autókkal, hanem a gépjárművek egymással is: ha az egyik jármű sebessége torlódás miatt lelassul, vagy a csúszós út miatt aktiválódik az ESP, automatikusan megküldi ezeket az adatokat a mögötte haladónak.

Japánban már 1.600 kooperatív szolgáltatást nyújtó rendszer működik, a Tokió előtti beláthatatlan kanyart például évekkel ezelőtt szerelték fel kommunikációs egységekkel. Az út menti szenzorok folyamatosan figyelik és értékelik a közlekedési helyzetet, és szükség esetén a navigációs rendszerükön keresztül figyelmeztetik a kanyarba behajtó autósokat a torlódásokra.

A bécsi telematikus tesztszakaszt 2012 őszén, az Intelligens Transzportrendszerek Világkongresszusán mutatják be, a hétköznapi autósok hasznára azonban csak mintegy öt év múlva válik.

A projekt vezetői azt is elmondták, hogy hosszú távon az ilyen kooperatív szolgáltatásokat nyújtó rendszereknek csak akkor van igazán értelme, ha átnyúlnak az országhatárokon túlra is, ehhez azonban az Európai Unió országainak először meg kell egyeznie az egységes technikai sztenderdekben és kommunikációs csatornákban.