Kadhafi egy fiát megölték, a többit üldözik

2011.10.21. 00:46 Módosítva: 2011.10.21. 01:03
Moammer Kadhafi augusztusi bukása után népes családjának nagy része menekülni kényszerült, hét fia közül már több meghalt, néhányuk sorsa bizonytalan. A diktátor halála után sok líbiai bíróság elé állítaná családtagjait a Kadhafi uralma alatt elkövetett visszaélésekért és kegyetlenkedésekért.

Moammer Kadhafi halálával Líbia konszolidációja mellett az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik fontos prioritása a diktátor családtagjainak elszámoltatása lehet. Őket bíróság előtt vonnák felelősségre a bukott rezsim alatt játszott szerepükért. Többek sorsa bizonytalan, mások külföldre menekültek, egyikük pedig éppen csütörtökön, apjával együtt vesztette életét.

Miszrátában látták a holttestét

Biztosnak tűnik, hogy csütörtökön Kadhafival együtt megölték egyik fiát, Mutaszimot is, aki az Átmeneti Nemzeti Tanács szerint a diktátorral együtt bujkált. Fia Kadhafi elfogásakor állítólag ellenállást tanúsított és fegyvert rántott, majd belehalt a harcokban szerzett sérüléseibe. A Reuters egyik tudósítója azt állította, látta Mutaszim holttestét Miszrátában.

Mutaszim az egyik kevésbé ismert Kadhafi-fiú volt, pedig nemzetbiztonsági tanácsadóként komoly láncszem volt az elnyomógépezetben. Egy időre még Egyiptomba is száműzték, amiért rivalizált apjával, és állítólag megpróbálta átvenni a helyét.

A Guardian írása szerint visszatérése után 2009-ben ő tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel. Hogy miről, azt nem tudni, az amerikai külügyminisztérium csak fényképen rögzítette az eseményt. Mutaszim saját csapatokat kapott a hadseregen belül, 2011-ben a Bregánál folyó harcokat irányította, és állítólag ő rendelte el a város körbeaknázását is.

Megsebesült, meghalt, de körözik

Ellentmondó információk keringenek Szaif al-Iszlám, az elmúlt fél évben előtérbe tolt másodszülött Kadhafi-fiú sorsáról, de ha nem halt meg és nem is fogták el, akkor ellene indulhat a legnagyobb hajtóvadászat a családtagok közül. Szaif hosszú évekig a civilizált utódjelöltnek tűnt, aki apjánál kicsit emberségesebb elnyomásra készült, a forradalom kezdetén azonban éles váltással patkányozni kezdte népét. A civilek elleni támadások miatt apjához hasonlóan ellene is elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

Délelőtt még olyan találgatások jelentek meg, hogy Szaif a dél-líbiai sivatagban bujkálhat, majd az Átmeneti Nemzeti Tanács meg nem erősített információkra hivatkozva bejelentette, hogy körbevettek egy Szirtből menekülő konvojt, amelyen a diktátor fia is ott lehetett. Több forrás is arról számolt be, hogy megsebesült, és egy miszrátai kórházba szállították, az al-Arabíja pedig azt állította, hogy halálhírét is megerősítették.

Ezzel szemben a Telegraph szerint az Interpol és a Nemzetközi Büntetőbíróság kiadott egy közleményt, amelyben azt sürgetik, hogy adja fel magát, és nézzen szembe a jogi következményekkel. Késő este aztán a szíriai székhelyű, Kadhafi-párti Alrrai TV is arról számolt be, hogy Szaifot nem ölték meg, és nem is fogták el. Az ÁNT sem erősítette meg halálhírét, valódi sorsa a következő napokban derülhet ki.

Külföldre szöktek

Mahmúd Dzsibril líbiai miniszterelnök a Moammer Kadhafi halálhírét megerősítő sajtótájékoztatón újból felszólította Algériát, hogy adja át az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a szomszédos országba menekült Kadhafi-családtagokat. A diktátor második felesége, hét gyermekének anyja, Szafia, az első feleségétől született Mohamed, valamint Hannibál nevű fia és Ajsa nevű lánya is Algériába menekült augusztus 29-én, miután az ÁNT erői bevették Tripolit.

Az európai balhéiról ismert Hannibál komolyabb nemzetközi konfliktust is okozott: 2008-ban egy genfi szállodából vitték el két napra a rendőrök, mert bántalmazta az alkalmazottakat. Az ügy miatt komolyan megromlottak a diplomáciai kapcsolatok Svájc és Líbia között. Ajsa nemzetközi ügyvéd, Szadám Huszein és a Busht cipővel megdobáló Muntadar al-Zaidi védőjeként vált ismertté. Órákkal az algériai határ átlépése után született meg gyereke. Az ÁNT már többször kérte kiadatásukat, azonban Algéria arra hivatozott, hogy humanitárius okokból adott nekik menedékjogot.

Kadhafi Szádi nevű fia leginkább arról ismert, hogy profi focista volt, négy szezon alatt három olasz elsőosztályú csapatban játszott összesen két bajnoki mérkőzésen. Az egyiken tíz percet, a másik után pedig megbukott a doppingvizsgálaton. Nem vett részt a 2011-es harcokban, de többször is nyilatkozott a rezsim nevében. Tripoli augusztus végi bevétele után ő is külföldre, Nigerbe szökött a rezsim több magas rangú tábornokával együtt. Szeptember 29-én nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene az Interpol, amiért még a Líbiai Labdarúgó-szövetség vezetőjeként visszaéléseket követett el. Ugyanakkor a nigeri miniszterelnök, Brigi Rafini jelezte, hogy egyelőre nem adják ki, szerinte ugyanis nem kapna tisztességes tárgyalást Líbiában.

Akik feltehetően korábban meghaltak

Sokszor keltették már a legkisebb, de egyben leghirhedtebb Kadhafi-fiú, Khamísz halálhírét az elmúlt hónapokban, de szeptemberben a Kadhafi-párti Arrai TV is azt állította, hogy a hadsereg elit, 32. dandárját vezető katona életét vesztette augusztus 29-én egy NATO-légicsapásban. Az ÁNT azt állította, hogy napokon belül el is temették a sok ember haláláért felelős Kadhafi-fiút. Ettől függetlenül nem lehet kizárni, hogy elterjednek olyan hírek, Khamísz valójában mégis életben van.

Biztosan meghalt azonban a 29 éves Szaif al-Arab a Kadhafi tripoli rezidenciája ellen végrehajtott április 30-i légi csapásban, a diktátor három unokájával együtt. 35 évvel korábban, 1986-ban egy Líbiának tulajdonított, amerikai katonák ellen elkövetett nyugat-berlini diszkórobbantást torolt meg Reagan elnök, amikor elrendelte Kadhafi tripoli és bengázi rezidenciáinak bombázását. A támadásban meghalt a líbiai vezető adoptált lánya, Hanna. Kadhafi másik adoptált gyereke, Milád nemcsak túlélte a támadást, de állítólag ő mentette Kadhafi életét a bombázáskor. Miládról sem tudni, hogy életben van-e még.