Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Befejeződött a parlamenti választás Svájcban

2011.10.23. 15:28
Déli tizenkét órakor (helyi és közép-európai idő szerint) befejeződött a svájci parlament két háza összetételének a megválasztása. A sajátos választási számítási rendszer miatt eedmények várhatóan este hét óránál hamarabb nem lesznek.

Az elemzők szerint a választás nagy kérdése, hogy a 2007-ben is győztes jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) tovább javít-e négy évvel ezelőtti eredményén - az elnyert voksok 28,9 százalékán -, és túllépi-e a történelmi 30 százalékos küszöböt. Az előzetes felmérések szerint erre megvan minden esélye, ebben az esetben pedig az eddiginél is hangsúlyosabb idegen-, bevándorlás- és Európa-ellenes irányvonal lesz a mérvadó.

A svájci közszolgálati rádió és televízió választás előtt elvégzett szondázása szerint az SVP magabiztos győzelmet arathat, a szavazatok 29,3 százalékával, hiszen az őt követő szocialista párt is csak nem egészen 20 százalékos eredményre számíthat.

Az SVP az elmúlt években számos számára kedvező kimenetelű népszavazást kezdeményezett, így például elérte célját az a 2008-ban indított kampánya is, amely újabb minaretek építésének megtiltását írta elő az országban. Az SVP el tudja hitetni a lakosság nagy részével, hogy a bevándorlók áradata okolható számos kellemetlenségért. A más országokból érkezők miatt emelkednek a lakbérek, nő a munkanélküliek száma, miattuk túlzsúfoltak a tömegközlekedési eszközök, és a svájci kulturális értékek felhígulása is a számlájukra írható - hangoztatja az SVP, amely ezért fontosnak tartja, hogy feltartóztassák a bevándorlási hullámot, és újból ellenőrizzék azokat, akik az ország területére lépnek. A 7,7 millió lakosú Svájc népességének több mint egyötödét külföldiek teszik ki.

A kétkamarás parlament, a szövetségi gyűlés alsóháza a Nemzeti Tanács, amelynek 200 tagját közvetlen, titkos szavazással választják négy évre arányos választási rendszerben. A felsőházba, a 46 tagú Államok (kantonok) Tanácsába a kantonok két, a félkantonok 1 tagot választanak négy évre, a mandátumok a többségi szavazati elv alapján oszlanak meg.