Kadhafi tíz lépést tett, kereszttűzbe került

2011.10.23. 13:51 Módosítva: 2011.10.23. 13:52

Élve akarta elfogni a csütörtökön megölt Moammer Kadhafit, mondta Mahmúd Dzsibril líbiai miniszterelnök a BBC-nek adott interjújában. Ha élne, megkérdezné a diktátortól, hogy miért tette ezt a líbiai néppel, miért volt szükség 42 évnyi elnyomásra.

Mint mondta, támogatni fogja, hogy teljeskörű vizsgálat legyen Kadhafi halálának körülményeiről, ahogy az ENSZ is sürgette. Engedélyezik a nemzetközi vizsgálatokat, amíg azok nem sértik az iszlám temetkezési szokásokat.

Dzsibril csütörtök éjszaka még azt állította, hogy Kadhafi elfogásakor teljesen egészséges volt, és fel volt fegyverkezve. Nem tanúsított ellenállást, hagyta magát kivezetni a csatornából. Ekkor találta el a jobb karján egy golyó. A sérültet feltették  egy teherautóra, és Dzsibril szerint ekkor még nem volt más sérülése.

A tűzharc eközben folytatódott Kadhafi utolsó emberei és a felkelők között. Dzsibril részben a halottkém jelentésére alapozott beszámolója szerint a sérültet szállító teherautó épp csak megmozdult, amikor kereszttűzbe került. Kadhafit ennek során találta el a fején is egy golyó. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a felkelők, vagy saját emberei találták-e el. Kadhafi néhány perccel azelőtt halt meg, hogy a kórházhoz értek vele.

Tíz lépést tett

Ennek részben ellentmondani látszottak az elmúlt napokban az internetre felkerült felvételek a diktátor elfogásáról, most pedig a Kadhafit csütörtökön foglyul ejtő felkelő csapatok közvetlen parancsnoka, Omran al-Oweib mondta el saját verzióját a történtekről.

Eszerint a diktátort kirángatták a betoncsőből, ahol rejtőzött, megtett tíz lépést, majd összeesett, mert az ÁNT erői és a Kadhafi-támogatók kereszttüzébe került. "Nem láttam, ki ölte meg, kinek a fegyvere végzett Kadhafival" - mondta Oweib. Azt mondta, hogy több embere le akarta lőni Kadhafit, de ő megpróbálta élve elfogni. "Megpróbáltam megmenteni az életét, de nem tudtam" - mondta.

000 Nic6016088
Fotó: Philippe Desmazes

A Reutersnek egy orvos közben megerősítette, hogy Kadhafi lőtt sebbe halt bele, ugyanakkor arról nem beszélt, hogy a fején vagy máshol érte-e a halálos lövés. Kadhafi, és a szintén csütörtökön megölt Mutaszim nevű fia holttestét egy hűtőházban helyezték el Miszrátában. A temetést egyelőre elhalasztották a várható vizsgálatok miatt, de egyelőre a felkelők vezetése még azt sem döntötte el, pontosan hol temessék el a diktátort.

Bejelentik a felszabadulást

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács órákon belül bejelenti az ország felszabadítását Bengáziban, amely a felkelők fővárosa volt az elmúlt fél évben.

Dzsibril azt mondta, hogy 2012 júniusában várhatók a választások. Az ÁNT korábban elfogadott alkotmányos deklarációja alapján az ország felszabadításának bejelentése után legfeljebb nyolc hónappal meg kell rendezni a parlamenti és az elnökválasztást. Egy megválasztott testület dolgozza majd ki az átmeneti időben az alkotmányt, amelyet majd népszavazásra bocsátanak.