Újraválasztották az argentin elnököt

2011.10.24. 06:08

A szavazatok 53,04 százalékával újraválasztották vasárnap Cristina Fernández de Kirchnert az argentin elnökválasztás első fordulójában, jelentette be Florencio Randazzo belügyminiszter a szavazatok 15 százalékának összeszámlálása alapján. Kirchner nagy arányú győzelme megfelel az előzetes várakozásoknak. Az első fordulóban az elnöknek legalább 45 százalékos szavazatarányra volt szüksége a győzelemhez, vagy 40 százalékosra úgy, hogy legalább 10 százalékponttal többet szerez meg a másodikként befutónál.

Az elnök messze maga mögött hagyta fő riválisát, a szocialista Hermes Binner tartományi kormányzót, mert ő csak a 16,9 százalékát szerezte meg a szavazatoknak, a radikális Ricardo Alfonsín pedig 13,2 százalékot kapott, mondta a miniszter. Évtizedek óta nem volt ekkora szavazatkülönbség elnökválasztáson a győztes és a második helyezett között.

Cristina Fernández de Kirchner beszél támogatói előtt az argentin fővárosban, Buenos Airesben 2011. október 23-án, miután újraválasztották.
Cristina Fernández de Kirchner beszél támogatói előtt az argentin fővárosban, Buenos Airesben 2011. október 23-án, miután újraválasztották.
Fotó: Leo La Valle

Cristina Kirchner választási kampányában azt ígérte, hogy második elnöki terminusát férje, Nestor Kirchner emlékének szenteli, aki elődje volt az államfői poszton. Sokan Nestor Kirchnernek tulajdonítják, hogy Argentínának sikerült talpra állnia a gazdaságát sújtó pénzügyi válság után. Cristina Kirchner megígérte, hogy "elmélyíti" a férje által csaknem egy évtizede bevezetett gazdasági modellt.