Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nem lesz népszavazás a brit EU-tagságról

2011.10.25. 00:14

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció szándékának megfelelően elvetette hétfőn a brit parlament azt a népszavazási indítványt, amelynek tétje Nagy-Britannia EU-tagságának fenntartása vagy feladása lett volna, de a kormánypárti győzelem ára az utóbbi évtizedek legnagyobb lázadása volt a tory padsorokban.

Az EU-ellenes konzervatív jobbszárny által beterjesztett indítványt a kormánykoalíciót alkotó Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták, valamint az ellenzéki Munkáspárt egyaránt ellenezte, vagyis mindvégig biztosra vehető volt a referendumot ellenzők győzelme.

A népszavazási kezdeményezést azonban 111 képviselő támogatta, miközben a kormánykoalíciónak a 650 fős alsóházban 83 fős többsége van, így sokan a kormány ellen voksoltak.

A szavazás előtt David Cameron brit miniszterelnök arról beszélt a képviselőknek, hogy ez nem a megfelelő időpont a népszavazásra. Egyben arra kérte a képviselőket, hogy ne szegüljenek szembe a pártvezetéssel. Ugyanakkor azt ígérte a lázadáshoz csatlakozóknak, hogy eljön a reformok ideje. A BBC szerint a kormány két tanácsadója is csatlakozott a lázadáshoz, ezért várhatóan elveszítik állásukat.

A brit alsóházban azért kellett napirendre tűzni a referendum kérdését, mert több mint százezer ember írt alá egy erről szóló petíciót. David Nuttall, a javaslatot benyújtó konzervatív képviselő szerint az Európai Parlament egyre kevésbé hatékony, ahogy egyre több területen szólna bele az egyes államok ügyeibe.