Kadhafi fia feladhatja magát Hágának

2011.10.26. 22:40 Módosítva: 2011.10.27. 08:33

Az előző héten megölt Moammer Kadhafi másodszülött fia, Szaif al-Iszlám és a volt líbiai kémfőnök Abdullah asz-Szenúszi feladnák magukat a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), állította az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik vezetője, Abdel Madzsid Mlegta.

szaif felbukkan 000 Nic603292
Fotó: Imed Lamloum

Az ICC még Kadhafival együtt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Szaif és Szenúszi ellen a civilek elleni támadásokban játszott szerepükért. Mlegta szerint mindketten arra jutottak, hogy biztonságosabb megoldás Hágához fordulni, semmint Líbiában bujkálni, vagy pedig egy szomszédos országba szökni, írja a Telegraph.

Abdullah asz-Szenúszi
Abdullah asz-Szenúszi

A hágai bíróság egyik tisztviselője ugyanakkor jelezte, hogy nem tudja megerősíteni a bejelentést, és más források sem tudták megerősíteni az értesüléseket.

Mlegta szerint hírszerzési források alapján mindkét férfi úgy ítélte meg, hogy veszélyben lenne Nigerben és Algériában. Nigerben állítólag túl sok pénzt kértek a befogadásukért. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy más források szerint Szenúszi már napok óta Nigerben van, és onnan szervezte meg Szaif szökését is.

A hét elején az ÁNT egyik másik, névtelenül nyilatkozó tisztviselője arról beszélt a Reutersnek, hogy Szaif a nigeri és az algériai határ közelében hamis útlevéllel próbál külföldre szökni.

Miután Kadhafit és Mutaszimot megölték, Szaifról elterjedt, hogy egy konvojjal megpróbált elmenekülni Szirtből, azonban bekerítették. Egyes források tudni vélték, hogy életét vesztette a harcokban, mások szerint súlyosan megsérült és kórházba került. Ezeket a híreket ugyanakkor később cáfolták.

Év végéig ott tartanák a NATO-t

Közben Musztafa Abdul-Dzsalil, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetője arról beszélt, hogy szeretné, ha a NATO az eredeti bejelentéssel ellentétben év végéig meghosszabbítaná misszióját Líbiában. Szerinte erre azért lenne szükség, hogy valamit kezdhessenek a lakosságnál maradt több ezer fegyverrel, valamint felléphessenek Kadhafi megmaradt hívei ellen. Az AFP egyik tudósítója szerint még szerdán is több tízezer tonna lőszer hevert őrizetlenül Szirttől száz kilométerre délre több bunkerben.

A NATO tisztviselői korábban arról beszéltek, hogy október 31-ével véget érhet a szervezet művelete Líbiában, de hivatalos bejelentést még nem tettek.

Holttesteket találtak Szirtnél

Helyi értesüléseire hivatkozva a Newkerala.com indiai hírportál azt írta, hogy Szirtnél 267 ember holttestét találták meg, feltehetően Kadhafi támogatói lehettek.

A Quryna líbiai lap szerint a holttesteket először megszámolták és lefényképezték, majd tömegsírba fektetve eltemették őket Szirt közelében. A lap szerint többségüket láthatóan kivégezték. Az új líbiai vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) ígéretet tett arra, hogy az eset körülményeit kivizsgálják, és megbüntetik a felelősöket.

Kadhafi halála után 53 holttestet találtak egy szirti szálloda kertjében. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint az áldozatok Kadhafi hívei voltak, akiket nagy valószínűséggel a felkelők végeztek ki. A szervezet ekkor arra figyelmeztetett: ha nem vizsgálják ki a bűntettet, az jelzés lesz arra vonatkozóan, hogy a Kadhafit legyőző erők bármit megtehetnek, nem kell tartaniuk a következményektől.