Emma
9 °C
26 °C

Az ENSZ befejezte a líbiai háborút

2011.10.27. 17:59

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön hatályon kívül helyezte a NATO-nak hét hónapja adott felhatalmazását arra, hogy katonai műveleteket hajtson végre Líbiában. A BT felhatalmazása alapján légtérzárlatot létesítettek Líbia fölött, és a külföldi erők engedélyt kaptak arra, hogy minden szükséges eszközt bevessenek a líbiai polgári lakosság védelmében.

A NATO március óta látta el a BT-től kapott felhatalmazás alapján a líbiai küldetést, amelynek hármas célja volt: a líbiai légtérben a repülési tilalom érvényesítése (hogy a levegőből ne lehessen támadni a líbiai polgárháború során a lakosságot), a tenger felől a fegyverszállítási tilalom betartatása, valamint a harcok által fenyegetett civilek megvédése, erő alkalmazásával is. Ez utóbbi, harmadik célfeladat alapján hajtottak végre légi csapásokat a Kadhafi-erők katonai objektumai, illetve harci egységei ellen.

Most a BT mind a 15 tagállama megszavazta a NATO katonai szerepvállalását lezáró határozatot. A csütörtöki határozat október 31-én éjfélkor lép életbe. Az észak-atlanti szövetség várhatóan pénteken Brüsszelben jelenti be, hogy befejezte líbiai küldetését. A BT egyben könnyített a Líbia ellen bevezetett nemzetközi fegyverembargón is annak érdekében, hogy az ÁNT szavatolni tudja az ország biztonságát.

A BT annak ellenére döntött a műveletek leállításáról, hogy a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) szerdán kérte, hogy a NATO-erők legalább az év végéig folytassák missziójukat.

Bengáziban azt ígérik, hogy megbüntetik Kadhafi gyilkosait

Az új líbiai hatóságok azt hangoztatják, hogy ki akarják deríteni Moammer Kadhafi halálának a körülményeit, és egy csütörtöki nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a tetteseket megbüntetik.

"A vizsgálatot már megindítottuk... a halálért felelős személyeket bíróság elé állítjuk, bárkik is legyenek" - jelentette ki Abdel-Hafiz Goga, az Átmeneti Nemzeti Tanács alelnöke, aki megelőlegezte azt a "biztos" véleményét, hogy nem a forradalmárok vagy a nemzeti hadsereg katonái a gyilkosok.

Az új hatóságok az eseményeknek azt a változatát sulykolják, hogy az ország megbuktatott vezetője kereszttűzben vesztette életét, miután elfogták, de több forrás is azt állítja, hogy igazából végeztek vele.

Nigeri és mali belbiztonsági források szerint Nigeren áthaladva Mali területére érkezett Abdullah asz-Szenuszi, a líbiai hírszerzés nemzetközileg körözött volt főnöke és néhány embere. E források szerint ugyanezen az útvonalon halad a diktátor menekülő fia, Szeif el-Iszlám is, aki tuareg lázadók segítségére támaszkodik.