József, Bánk
-7 °C
0 °C

Elraboltak három szíriai ellenzékit Libanonban

2011.10.28. 21:10

Három szíriai ellenzékit raboltak el péntek reggel a libanoni fővárosban, Bejrútban, a 24 és 26 év közötti férfiakat fegyveresek ejtették túszul egy, a reptér közelében található negyedben.

A Szíriából elmenekült ellenzékiek nem érezhetik magukat biztonságban Libanonban, mert a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel együttműködő Hezbollah libanoni síita szervezet emberei vadásznak rájuk. Május óta állítólag nyolc szíriait raboltak el Libanonban.

Eközben harmincöt civilt öltek meg a biztonsági erők Homsz és Deraa tartományban, valamint Hamában, a rezsimellenes tüntetések egyik központjában, és országszerte többb mint százan sebesültek meg - mondta el egy szíriai emberjogi szervezet. Péntek az utóbbi hetek egyik legvéresebb napja volt. A pénteki ima utáni tüntetéseken több mint 20 ezer ember követelte Deir Balaában Aszad lemondását.

Szíria északnyugati részén, a török határ közelében fekvő Kafrumában 13 embert - köztük egy nőt és egy 12 éves fiút - vettek őrizetbe házkutatások során. Országszerte 500 embert tartóztattak le pénteken.

A Facebook közösségi oldalon légtérzárat követelnek a tiltakozók, amely jócskán megnövelné az úgynevezett Szabad Szíriai Hadsereg mozgásterét. Az ellenzéki erők fegyveres alakulatát a Törökországba menekült Riád al-Asszad ezredes alapította júliusban.

Március közepe óta mintegy 3 ezren haltak meg a rezsim fegyveres erői és a tüntetők közötti összecsapásokban.

A nemzetközi közösség egyre nagyobb felháborodással figyeli a szíriai eseményeket. Gérard Araud, Franciaország ENSZ-hez akkreditált nagykövete csütörtökön elmondta, hogy a Biztonsági Tanács nemsokára újra összeülhet, hogy megpróbáljon elfogadni egy, a szíriai kormányt elítélő határozatot. Legutóbb ez Oroszország és Kína vétója miatt nem sikerült, de csütörtökön már Vu Sze-ko (Wu Sike), Kína közel-keleti különmegbízottja is türelmetlenül nyilatkozott, és az "erőszakcselekmények befejezésére" szólította fel Damaszkuszt.

Litvánia pénteken megtiltotta, hogy légterén Kalinyingrádba tartó és onnan érkező szíriai repülőgépek haladjanak át. Vilnius attól tart, hogy ezek a gépek fegyvert szállítanak.

Spanyolország ugyanaznap behívatta Szíria madridi nagykövetét, és tiltakozott a Spanyolországban élő szíriaiak megfélemlítése, illetve zaklatása ellen, akik panaszt emeletek a külképviselettel szemben.