Hadbíróság előtt a sportból gyilkoló szakaszparancsnok

2011.10.28. 20:34

Pénteken megkezdődött Calvin Gibbs, az amerikai hadsereg törzsőrmesterének pere, akit többek között három afgán civil meggyilkolásával vádolnak, jelentette a CNN. A 26 éves, hatalmas termetű (százkilós, 190 centis) katona az Afganisztánban állomásozó és harcoló amerikai hadsereg legnagyobb botrányának főszereplője. A vád szerint Gibbs és 11 társa előre kitervelten, titokban és kedvtelésből civileket gyilkolt és csonkított meg Afganisztánban.

A botrány akkor robbant ki, amikor a német Der Spiegel hetilap nyilvánosságra hozta a kegyetlenkedésekről készült felvételeket. A lap beszámolója szerint Gibbs szakaszának tagjai 2010 januárja és májusa között sportot űztek abból, hogy afgán civileket öltek a déli Kandahár tartományban. A holttesteket feldarabolták, és fényképezkedtek a tetemmaradványok mellett. A gyilkosságokra úgy derült fény, hogy a szakasz egyik tagja, Adam Winfield tizedes a Facebookon keresztül tavaly januárban megüzente szüleinek, hogy bajtársai civileket öldösnek, és újabb bűncselekményekre készülnek.

Jeremy Morlock és Andrew Holmes egy afgán civil, bizonyos Gul Mudin holttestével pózolnak
Jeremy Morlock és Andrew Holmes egy afgán civil, bizonyos Gul Mudin holttestével pózolnak
Fotó: Der Spiegel

Márciusban már ítélet született az egyik katona ügyében, a vádalkut kötő 22 éves Jeremy Morlock tizedes 24 év börtönt kapott. Morlock elismerte, hogy vezető szerepet játszott három civil meggyilkolásában. A bíró, Kwasi Hawks alezredes kérdésére, hogy a leadott lövésekkel elriasztani vagy megölni akarták-e az áldozatokat, a tizedes azt felelte: "Az volt a tervünk, hogy embereket gyilkoljunk".

Morlock bevallotta, hogy társaival 2009 végén kezdték el a bűntettek kitervelését, önvédelemnek tüntetve fel az emberölést. A vádlott szerint szakaszának összes tagja tudta, hogy ártatlanokat ölnek meg. Morlockon kívül még két katona vallotta magát bűnösnek a gyilkosságokban.

A most bíróság elé állított szakaszparancsnok 2009-ben vette át az akkor meglehetősen zilált állapotban lévő kandahári egység vezetését. A szakasz nemrég élt át egy súlyos robbantásos támadást, amiben az előző vezetőjük súlyosan megsérült, Gibbs pedig bosszút ígért katonáinak.

Calvin Gibbs volt a vád szerint a halálosztag vezetője. Rendszeresen megcsonkította áldozatait, fogakat tört ki és ujjakat vágott le emlékbe a tetemekről. Az áldozatok holtteste mellett fegyvereket helyezett el, hogy fegyveres lázadóknak tűnjenek. rendszeresen megfenyegette katonáit, nehogy bárkinek pletykáljanak a gyilkosságokról és a rendszeres drogozásokról. A per anyagai közé tartozik az a nyomozati fotó, ami Gibbs bal lábszárát mutatja: az egymás alatt sorakozó öt halálfejes tetoválás az Irakban és Afganisztánban általa meggyilkoltak számára utalnak.

Gibbs egyébként - ellentétben Jeremy Morlockkal - nem vallotta magát bűnösnek. Ügyvédje korábban úgy nyilatkozott, hogy a törzsőrmester nem követett el semmit, és hogy az ellene valló katonák nem megbízható tanúk. A nős, egygyerekes Gibbs életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat, ha elítéli a hadbíróság az ellene felhozott vádpontokban. Pere előreláthatólag egy hétig tart.