Rálőttek a szarajevói amerikai nagykövetségre

2011.10.28. 16:22 Módosítva: 2011.10.28. 21:48

Péntek délután automata fegyverből rálőttek a szarajevói amerikai nagykövetségre, jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters.

A Reuters információi szerint egy fegyveres férfi kalasnyikovval lőtt, és megsebesítette a követség két biztonsági őrét. Egyes hírügynökségi jelentések szerint egy biztonsági őr, mások szerint egy rendőr sebesült meg. A nagykövetség munkatársai közül senkinek sem esett baja, az épület falát azonban több lövedék érte.

A rendőrség üldözőbe vette a férfit. A terepszínű kabátba öltözött, AK-47-es gépkarabéllyal felfegyverzett férfi AFP meg nem erősített értesülései szerint a rendőrségi akcióban életét vesztette. A B92 is úgy értesült, hogy a rendőrök fél órán át tartó tűzharcban végeztek a támadóval. Később kiderült, hogy a férfi nem halt meg, egy rendőrségi mesterlövész ártalmatlanította egyetlen lövéssel, ami után elfogták és őrizetbe vették.

Az a kórház, ahová beszállították a férfit, közölte, hogy csak könnyebb sebesülést szenvedett el a lábán. Az éjszakát még a gyógyintézetben tölti, majd reggel adják át a rendőrségnek.

A B92 szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy a támadó úgy nézett ki, mint a radikális iszlám mozgalom, a vahhabisták tagja, és a támadás során azt kiabálta, hogy "Allah akbár".

Egyes szarajevói lapok azonosították a támadót, a 23 éves muszlim Mevlid Jašarević egy délnyugat-szerb tartományból, Szandzsákból érkezett a bosnyák fővárosba. Ezt később Ivica Dacic szerb belügyminiszter megerősítette.

Az AP hírügynökség alábbi felvételén látható a támadó kiiktatása.

Az amerikai követség Szarajevó belvárosában, az üzleti, egyetemi negyedben található. Alija Behmen, Szarajevó főpolgármestere elmondta: a férfi egy villamosról szállt le, ezt követően kapta elő Kalasnyikov gépkarabélyát, majd lőni kezdte a külképviselet épületét. A járókelőknek azt mondta. menjenek arrébb, ő csak a nagykövetségre akar lőni - számoltak be szemtanúk.

Nem tudni, hogy lehet-e összefüggés a két esemény között, de éppen pénteken érkezett Szarajevóba a palesztin külügyminiszter, hogy lobbizzon országa ENSZ tagságáért. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa november 11-én szavazhat Palesztina kérelméről, az Egyesült Államok szükség esetén (azaz ha összejön a kilenc szavazat) vétóval fogja megakadályozni az ajánlást.

Bakir Izetbegovic, a háromfős  bosznia-hercegovinai kollektív államfői testület bosnyák tagja terrorista támadásnak nevezte és a leghatározottabban elítélte a lövöldözést. Hozzáfűzte: elvárja, hogy az illetékes szervek mihamarabb kivizsgálják ennek az őrült tettnek a hátterét.

A támadó rövid nadrágszára alól kilátszott a bokája, ami az iszlám egyik legkonzervatívabb ágát képviselő vahhabiták tipikus öltözéke. A vahhabita irányzat gyökerei Szaúd-Arábiában vannak, de követői kapcsolatban állnak az afganisztáni és a pakisztáni vallási fanatikusokkal is. Szerbia és  Bosznia egyes elszegényedett térségeiben szép számmal élnek úgy nevezett "fehér al-kaidások", vagyis olyan muzulmánok, akiket rá lehet venni, hogy merényleteket hajtsanak végre európai és amerikai városokban.

A délszláv háborúk idején a független Boszniáért harcoltak a Nagy-Szerbia megteremtését célul kitűző Slobodan Milosevic elnök rendszere ellen, azért az amerikaiak és a nyugatiak megtűrték jelenlétüket a térségben.