Öngyilkos merénylet a török kormánypárt ellen

2011.10.29. 14:03
Öngyilkos merénylő követett el támadást szombaton a délkelet-törökországi Bingolban a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) regionális központja közelében, két embert megölve és legalább tucatnyit megsebesítve – közölte Idris Naim Sahin belügyminiszter.

Az ország többségében kurdok lakta térségében elkövetett támadásban a merénylő – egy nő – is életé vesztette. A terrorista a nagyváros egyik főutcáján robbantotta fel magát, közép-európai idő szerint déltájban a pártház közelében, de a detonáció csak egy közeli étteremben és játékboltban okozott anyagi károkat.

A bingoli kormányzat közlése szerint a kórházban ápolt sebesültek közül háromnak súlyos az állapota.

K EPA20111029025
Fotó: Abdullah Celik /

A bingoli öngyilkos merényletet a török nemzeti ünnepén, a köztársaság napján követték el: október 29-én a köztársaság 1923-as kikiáltását ünneplik Törökországban.

Törökország évtizedek óta harcol a kurd szakadár lázadókkal. A mostani robbantásos merényletet azonban olyan időben követték el, amikor a kormány segélyeket próbál eljuttatni a múlt vasárnapi 7,2-es erősségű földrengés által leginkább érintett térségbe, a szintén többségében kurd lakosságú Van tartományba.

Sahin a merényletről is a tartomány székhelyén, Van városában tartott sajtótájékoztatóján tett említést, mivel másokkal együtt a helyszínen felügyeli a segélyakciókat.