Béla
12 °C
27 °C

4 és fél év börtönt kapott az izraeli kémnő

2011.10.30. 11:51

Négy és fél év börtönt kapott kémkedés miatt egy vasárnap közzétett jeruzsálemi ítélet szerint Anat Kamm, aki saját elmondása szerint ideológiai megfontolásból titkos katonai dokumentumokat adott át a baloldali Háárec című lapnak. A katonanő több mint kétezer dokumentumot másolt le a hadsereg számítógépeiről 2005 és 2007 között, amikor a Ciszjordániáért felelős izraeli parancsnok hivatalába volt beosztva. Szolgálatának leteltével a nő átadta a műveleti terveket, személyzeti listákat és célpontfelsorolásokat tartalmazó dokumentumokat a Háárec című lap Úri Blau nevű munkatársának.

Blau az oknyomozó cikkeiben közzétette az információk egy részét, köztük körözött palesztin aktivistáknak az izraeli hadsereg általi célzott megöléséről. Az újságíró mindegyik ilyen cikkét jóváhagyta megjelenés előtt a katonai cenzor, de az azokban szereplő információk miatt utanánéztek forrásainak. Az ő ügyében is vizsgálat indult, de azt megszüntették, miután átadta a titkos anyagokat.

Anat Kammot még 2009 decemberében vették őrizetbe, de fogva tartását csak négy hónappal később jelentették be nyilvánosan. A korábbi bírósági dokumentumok szerint Kamm közölte kihallgatóival: azért akart a nyilvánosság elé tárni bizonyos izraeli katonai műveleteket ciszjordániai aktivisták ellen, hogy a közvélemény bizonyítékokhoz juthasson "háborús bűncselekményekről". Februárban aláírt egy vádalkut, amely szerint elismeri a kémkedést és titkos információk engedély nélküli továbbadását, hogy ennek fejében elejtsék a nemzetbiztonság veszélyeztetésének korábbi vádját.

Az izraeli törvén yek szerint a titkos anyagok engedély nélküli továbbadása 15 év börtönnel, az ilyenek birtoklása pedig 7 évig terjedő elzárással büntetendő.