A jobbközép elnökjelöltnek áll a zászló Bulgáriában

2011.10.30. 19:22
A jobbközép kormánypárt jelöltje győzött vasárnap a bolgár elnökválasztás második fordulójában a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések szerint. Roszen Plevneliev kényelmes, bő tíz százalékpontos előnnyel utasította maga mögé a szocialista Ivajlo Kalfint.

A közvélemény-kutatások szerint a 47 éves Plevneliev - Bojko Boriszov kormányának volt minisztere - a szavazatok nagyjából 55 százalékát szerezte meg, Kalfin pedig 45 százalék körüli eredményt ért el.

A bolgár államfői tisztség jobbára csak reprezentatív; az elnökválasztás megfigyelők szerint inkább egyfajta teszt volt a Bulgária gazdasági nehézségeivel küszködő miniszterelnök számára. Figyelembe véve, hogy a párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje győzött, és a GERB diadalmaskodott az elnökválasztással egy időben rendezett önkormányzati választásokon is, arra lehet következtetni, hogy a megszorítások, az alacsony fizetések és a magas munkanélküliség ellenére kitart Boriszov, a 2009 nyarán miniszterelnökké lett egykori őrző-védő támogatottsága.

Hírek szerint ugyanakkor az önkormányzati választásokon ismét történtek szavazatvásárlások. Ez az elsősorban a szegény, zömmel romák lakta vidékeken folytatott gyakorlat Bulgáriában hovatovább hagyománynak számít, hiába ostorozza a sajtó és a civil szervezetek. A Transparency International szerint a bolgár önkormányzati választások október 23-i első fordulójában leadott szavazatok hat-tíz százalékát kellett megsemmisíteni szabálytalanságok miatt. A korábbi években három százalék volt ez az arány.