Bulgáriai "orbanizálódásától" tart a volt német külügyminiszter

2011.11.01. 17:23 Módosítva: 2011.11.01. 17:34

Kiemelten fogja figyelni az EU a vasárnapi bolgár elnök- és helyhatósági választásokon elsöprő győzelmet arató jobbközép GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) tevékenységét – jelentette be a korábbi német külügyminiszter, jelenleg német parlamenti képviselő Gernot Erler egy bolgár hírügynökség tudósítása szerint.

A választáson a GERB színeiben induló progresszív, az unió felé elkötelezett Rosen Plevneliev nyerte el az elnöki széket, és szintén a párt képviselői győztek az önkormányzatok, illetve megyei önkormányzatok többségében is, beleértve Szófiát, a fővárost is.

A GERB

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért, rövidítve GERB egy bolgár jobbközép párt, amelyet 2006. december 6-án alapította Bojko Boriszov, szófiai polgármester, aki régebben a Második Szimeon Nemzeti Mozgalom párt színeiben politizált. A párt nevének rövidítése szójáték, bolgárul címert jelent. (forrás: wikipedia)

A szociáldemokrata Erler a Deutsche Welle Bulgariának a tavalyi kétharmados Fidesz győzelemre utalva úgy fogalmazott: a rossz magyarországi tapasztalatok miatt az EU-ban aggódva figyelik, hogy a bolgár kormányfő, Boyko Borisov miként használja majd a hatalmát.

Erler elmondta, hogy bár Orbánnal ellentétben Borisov GERB-jének nincs kétharmados többsége a parlamentben, a hatalmi ágak többségére a miniszterelnöknek komoly befolyása lesz. A német politikus emlékeztetett arra, hogy sok kisebb választási visszaélésről érkezett hír Bulgáriában az elmúlt hetekben, ami miatt a jövőben sem árt a kiemelt figyelmet fordítani az országra. Erler szerint a bolgár politikusoknak tiszteletben kell tartaniuk a szabályokat, az ország jövője ugyanis az ő felelősségtudatuktól és demokráciaérzéküktől függ.