Berlusconi majdnem lemondott

2011.11.07. 13:56
Hétfő délben Silvio Berlusconi környezetéből terjedni kezdett a hír, hogy az olasz kormányfő mindjárt lemond. Negyed kettőkor a kormányfő cáfolta ezt. Kedden kemény megszorításokkal teli költségvetésről szavaz a római parlament, és a kormánytöbbség erősen inog.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hétfőre összehívta a családját Milánóba, hogy megbeszélje velük távozását a hatalomból, közölte hétfő délben a Wall Street Journal. Az olasz miniszterelnök egy régi barátja, az újságíró Giuliano Ferrara pedig azt írta ki hétfő reggel a honlapjára, hogy Berlusconi lemondása már csak órák kérdése.

Ahogy a hír terjedni kezdett, Berlusconi az ANSA nevű olasz hírügynökségnek cáfolta, hogy lemondásra készülne. A hétfői családi ebéd az ANSA szerint régi hagyomány a Berlusconi csalásban, nincs benne semmi különös, hogy most is megtartják. Negyed kettőkor aztán ezt írta ki a Facebookra Berlusconi: „A lemondásomról szóló pletykák alaptalanok.”

Zsarolási trükk volt?

Kedden szavaz az olasz parlament egy újabb megszorító csomagról, ami alapvetően szükséges volna ahhoz, hogy Olaszország elkerülje a görögországihoz hasonló csődöt. Csakhogy az olasz kormány nem elég erős, hogy kibírja az újabb, idén már sokadik megszorítást. Több kormánypárti képviselő kilépett már frakciójából, és olasz belpolitikai pletykák szerint félő, hogy már kedden sem lesz meg a többség a tovább szigorodó költségvetéshez.

Az ellentmondásos olaszországi hírek arra utalnak, hogy Berlusconi zsarolni igyekszik a kormánypárti politikusokat: vagy álljanak ki a megszorítások mellett, vagy pedig felkészülhetnek az előre hozott választásokra, ami jó eséllyel a baloldal győzelmét hozhatja.

Az olasz miniszterelnök a múlt heti G20 találkozón felkérte az IMF-et és az EU-t, hogy monitorozzák az olasz reformokat, vagyis lényegében nemzetközi gyámság alá helyezte országa költségvetését. Ezt hazai szövetségesei közül is többen a római kormány megalázásának érezték.

Olaszországnak azért lenne szüksége komoly spórolásra, mert az ország adóssága már elérte a GDP 120 százalékát. Ráadásul a piac egyre kevésbé bízik abban, hogy az olasz állam képes lesz hosszú távon törleszteni, az olasz állampapírokat csak egyre magasabb kamatokkal lehet eladni, és ha ez így folytatódik, akkor a jóslat beteljesíti önmagát: ahogy nőnek a kamatok, úgy csökken az esélye, hogy Olaszország tényleg törleszteni tudjon.

Az is világos, hogy a hatalmas olasz államadósságra nem lehet a görögökéhez hasonló mentőcsomagot alakítani. Ahhoz túl nagy gazdaságról, túl sok pénzről van szó. A hatalmas Olaszország bedőlése sokkal nagyobb károkat okozna Európának és az eurónak is mint a görög válság.