Mi jöhet Berlusconi után?

2011.11.08. 20:46
Új választásokra vagy a jobboldali koalíció megerősítésére is lehetőséget ad Silvio Berlusconi lemondása, de szóba jöhet a szakértői kormány, vagy a baloldal bevonásával felálló nemzeti egységkormány is.

Silvio Berlusconi saját kezébe vette a sorsát, úgy döntött, nem várja meg, amíg az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene. A sorsát megpecsételő keddi szavazás után, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy elvesztette a képviselők többségének támogatását, egy órára elvonult. Amikor visszatért a terembe, a kezében egy papírt szorongatott, amin a lehetséges forgatókönyek szerepeltek, felsorolva a mellettük és ellenük szóló érveket.

"Bizalmatlansági indítvány? Lemondok? Szakértői kormány? Új választás?" - állt a papíron. A lehetőségek közül végül a lemondást választotta, legalábbis Giorgio Napolitano államfővel azt közölte, hogy a reformok elfogadása után távozik - bár azt nem tudni, hogy erre pontosan mikor kerül sor.

Nézzük, milyen lehetséges következményei lehetnek távozásának

Berlusconi nélkül, de ugyanezekkel a pártokkal

Berlusconi hívei meggyőzhetik Napolitanót, hogy a vezér lemondásával szélesebb kormánykoalíciót lehet felállítani egy vagy több ellenzéki párt bevonásával - lemondásával valószínűleg maga is ezt készítené elő. A döntő szó ez esetben a jobboldali kereszténydemokrata UDC-é, amelynek 36, jelenleg ellenzéki képviselője van a parlamentben. A három lehetséges kormányfőben közös, hogy mindannyian Berlusconi hűséges hívei. A kisebbik koalíciós párt elnöke, Umberto Bossi Angelino Alfano igazságügyi miniszter nevezte meg, de szenátusi elnök Renato Schifani, vagy Berlusconi köztársaságielnök-jelöltje, Gianni Letta is szóba jöhet. A Corriere della Sera szerint erre húsz százalék az esély.

Szakértői kormány

A piacok természetesen egy szakértői kabinet létrejöttében bíznak, ezt támogatja az olasz baloldal is. A pártpolitikától független kormány végrehajthatná a szükséges reformokat, anélkül, hogy az újraválasztásáért aggódna. A Guardian szerint erre már volt példa, a Berlusconi első bukása után, 1994-ben felállt Dini-kabinetet hozva fel példaként. Lamberto Dini kormánya elméletileg valóban szakértőinek tekinthető, de Dini maga a bukott kormány minisztere volt. Így is megkapta a baloldal támogatását. Most a Guardian szerint Mario Monti jöhetne szóba egy szakértői kormány vezetőjeként. A közgazdászt először Silvio Berlusconi jelölte európai biztosnak 1994-ben, de ő is hívta vissza 2004-ben. Szeptember 2-án mindenesetre egyszer már elvetette a gondolatot. A Corriere della Sera szerint erre 30 százalék esély van.

Nemzeti egységkormány

Nem kizárt, hogy görög mintára nemzeti egységkormány megalkotásában látják majd a megoldást az olasz politikusok. A kétségbe esettnek tűnő lépést mindenesetre indokolnák a rémisztő gazdasági hírek, a tőzsde zuhanása és a 7 százalékos államkötvényhozam. De vajon képes lenne-e együttműködni az olasz jobb- és baloldal? A Guardian szerint az egységkormányt Giuliano Amato, a nagy tiszteletnek örvendő kétszeres szocialista miniszterelnök vezethetné. Az egységkormányra a Corriere della Sera 15 százalék esélyt ad.

Új választás

Dönthetnek még előrehozott választásokról is, amit Berlusconi is támogatna, és Bossi sem elleneznde. Berlusconi így a jobboldal vezére maradhatna, míg Bossi kielégíthetné lázongó híveit, ráadásul a választást így a jelenlegi szabályok szerint tartanák, amikor maguk a pártelnökök állíthatják össze képviselőik listáját. Ez a megoldás lenne gazdasági szempontból a legrosszabb, mert tovább tartana a bizonytalanság. A Corriere della Sera szerint erre így is 20 százalék esély van. A lap mindössze öt százaléknyi esélyt adott Berlusconinak a túlélésre.