Ők követhetik Berlusconit

2011.11.08. 22:32

Berlusconi távozása után négy lehetséges forgatókönyv szerint folytatódhat Olaszország kormányzása, írtuk gyorselemzésünkben. Hogy ki jöhet Berlusconi után, arra szintén négy jelölt neve merült fel eddig.

Mario Monti

Ha az olasz politika enged a nemzetközi piacok nyomásának, akkor szakértői kormány veszi át a hatalmat az országban. Ennek vezetője Mario Monti volt európai versenyjogi bizots lehet.

000 PAR2004052600915
Fotó: Thierry Monasse

Monti 1999-2004-ig volt versenyjogi biztos, előtte 1995-99 között a belső piacokért felelős biztos volt.

Első megbizatását Berlusconitól kapta, a másodikat egy baloldali kormánytól - ez alapján mindkét oldal számára elfogadható jelölt lehet, bár az is tény, hogy második megbizatása után Berlusconi hívta vissza a bizottságból.

A 68 éves közgazdász jelenleg az Európai Bizottság megbízásából a közös piac jövőjéről készit jelentést.

"Tapasztalt, és Európa-szerte az egyik legmegbecsültebb olasz közszereplő" - nyilatkozta róla Gianfranco Fini, az alsóház elnöke. Mindezek ellenére kérdés, hogy Berlusconi pártja hajlandó-e támogatni kinevezését.

Gianni Letta

Berlusconi szövetségeseinek meggyőződése, hogy a miniszterelnök távozása ellenére is hatalomban maradhatnak, sőt, az eddiginél nagyobb többséggel bíró koalíciót tudnak összekovácsolni egy-két ellenzéki párt bevonásával. Ez esetben a kormányfőt Berlusconi pártja adhatná. A három esélyes jelölt közül az első a 76 éves Gianni Letta, Berlusconi legközelibb politikai szövetségese lehet.

000 DV915157
Fotó: Alberto Pizzoli

Letta mindenképpen bírja a legnagyobb kormánypárt támogatását, de pont Berlusconihoz fűződő szoros kapcsolata akadályt is jelenthet. Letta már a nyolcvanas évektől kapcsolatban van Berlusconival, már médiavállalatában együtt dolgoztak. 2006-ban Berlusconi őt jelölte államfőnek, ám a posztot végül Giorgio Napolitano nyerte el.

Angelino Alfano

A 41 éves igazságügyi miniszter Berlusconi kiszemelt utódja, az ő nevét dobta be lehetséges miniszterelnökként a Berlusconit lemondásra szólító Umberto Bossi is. Alfano a modern olasz történelem legfiatalabb igazságügyi minisztere, de igazán arról az alkotmánybíróságon megsemmisített törvényről ismert, amivel megakadályozta volna a főnöke ellen folyó bűnvádi eljárások lefolytatását.

000 DV929919
Fotó: Andreas Solaro

A kilencvenes évek óta Berlusconi közeli szövetségese, ez, és fiatal kora ellene szólhat.

Renato Schifani

Ahogy Alfano, Schifani is szicíliai, ő is ügyvéd és ő is hosszú évek óta Berlusconi bizalmasa. 61 évével ő lehet a középút a tapasztalatlannak tartott Alfano és a Berlusconinál is öregebb Letta között. De ő is csak Berlusconi kesztyűbábja, mielőtt 2008-ban a szenátus elnökévé választották volna, a kormánypárt frakcióvezetője volt.

000 Par1912997
Fotó: Filippo Monteforte