Aknagránátokkal lőttel jemeni tüntetőket

2011.11.11. 18:53

Tizenöt ember, köztük három nő és három gyerek meghalt, további negyven megsebesült pénteken Jemen délnyugati részén, miután Ali Abdalláh Száleh elnök hadserege a kormányellenes tüntetőket lőtte az arab ország harmadik legnagyobb városában Taizzban.

A Köztársasági Gárda, a kormányerők elitalakulata a Taizzt övező hegyekből már pirkadat előtt nehézfegyverekkel kezdte lőni a Felszabadulási teret a város központjában, ahol január óta Száleh távozását követelő tüntetők táboroznak, és ahová a péntek déli imára igyekeztek a 600 ezres város lakói.

A tér körül becsapódó aknagránátok megrongáltak tucatnyi lakóházat. A város lövetése nem maradt abba az ima idejére sem, sőt Száleh katonái megpróbáltak benyomulni a városba, de a Száleh elnökkel szembenálló törzsek fegyveresei visszaverték őket.

Csütörtökön az arab országba érkezett Dzsamal bin Omar ENSZ-megbízott, január óta hatodszor. A diplomata arra próbálja rávenni a 33 éve hatalmon lévő, korrupcióval és nepotizmussal vádolt Szálehet, hogy egyezzen meg az ellenzékkel a politikai átmenetről, és mondjon le.

Jemenben egyre nagyobb a polgárháború veszélye. Január óta több százan vesztették életüket az elnök hívei és ellenfelei közötti összecsapásokban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport