Biztonsági tervet szerezhettek a tálibok

2011.11.14. 08:48

Az afganisztáni tálibok bemutattak egy dokumentumot, amelyről azt állították, hogy az a törzsi vezetők részvételével a héten Kabulban rendezett hagyományos gyűlés, a loja dzsirga biztonsági terve.

A több újságnak is elküldött terv tartalmaz egy műholdas térképet a tanácskozás helyszínéről, leírja a biztonsági erők elhelyezkedését, és benne vannak a találkozó biztonságáért felelős magas beosztású tisztségviselők mobiltelefonszámai.

Az afgán titkosszolgálat és az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő (ISAF) szerint a tálibok által bemutatt terv hamisítvány. „Ha valódi lenne, miért tudatnák velünk, mijük van?" – tette föl a kérdést közleményében az ISAF. „Ez a pszichológiai hadviselés része, a tálibok próbálnak zavart kelteni a loja dzsirga előtt" – írta az afgán belügyminisztérium.

A tálibok tavaly rakétákkal próbálták támadni Kabulban a loja dzsirga helyszínét, de a rakéták célt tévesztettek, üres területre hullottak. A rakétatámadással párhuzamosan tálibok egy csoportja legalább egyórás tűzharcot vívott a biztonsági erőkkel az afgán fővárosban.

Afganisztánban a loja dzsirga több évszázados intézmény, amelyet mindig kulcsfontosságú pillanatokban hívnak össze. A nagygyűléseken hagyományosan az afgán társadalom legbefolyásosabb tagjai vesznek részt, akik helyi és országos szinten képesek érvényt szerezni a tanácskozásokon elfogadott határozatoknak.