Obama nem akart hawaii ingben fényképezkedni

2011.11.14. 13:08

Barack Obama amerikai elnök ugyan egész hétvégén különböző helyzetekben viccelődött a hagyományos hawaii inggel, de végül mégsem abban, hanem csak öltönyben és kosztümben álltak fel az ázsiai-csendes óceáni együttműködési fórum (APEC) résztvevői Hawaii-n.

000 DV1077484
Fotó: Emmanuel Dunand

Obama azt mondta, hogy végignézte a korábbi csúcsokon készült képeket, és úgy döntött, szakít a hagyománnyal, amit szerinte senki sem ellenzett. A Hawaii-n született Obama ugyan kiosztotta az ingeket a résztvevőknek, de a stábjával egyeztetve nem javasolta a fényképhez.

Az amerikai lapok szerint az elnöki döntés a virágmintás ing mellőzéséről azzal magyarázható, hogy ne tűnjön úgy, mintha az APEC vezetői nyaralnának Hawaiin a világgazdaságot fenyegető válság közepette. A tavaly Japánban rendezett APEC-csúcson már szakítottak a hagyománnyal, de a meghívott vezetők feleségei kimonókat öltöttek.

000 SAWH990506592130
Fotó: Therese Frare

Amióta Bill Clinton elnök 1993-ban divatot teremtett pilótadzsekijével a seattle-i találkozón, az APEC vezetői az esemény helyszínére jellemző viseletben pózoltak a kamerák és fényképezőgépek előtt: 2004-ben Santiagóban például chilei ponchóban, a következő évben Dél-Koreában pedig kék és arany színű selyem tunikában.