Felszámolják a New York-i tüntetést

2011.11.15. 09:14 Módosítva: 2011.11.15. 11:36

A New York-i rohamrendőrség keddre virradóra felszámolta a Wall Street-ellenes tüntetést a dél-manhattani Zucotti Parkban. Michael Bloomberg polgármester az éjszaka a Twitter-en jelentette be, hogy a tüntetőknek "ideiglenesen" el kell hagyniuk a helyszínt.

A New York Times kommentárja szerint Bloomberg elsősorban a helyi üzletek nyomásának engedve rendelte el a kéthónapos demonstrácó felszámolását.

A parkot több száz rendőr vette körül, hogy más civilek kívülről ne mehessenek oda. A hatóságok közölték, hogy tüntetők visszatérhetnek, miután táborukat eltakarították.

Az intézkedés megkezdésekor egy rendőr bejelentette, hogy a város vezetése szerint a Zuccotti Park további használata egyre nagyobb járványügyi és tűzvédelmi kockázatot jelent. Az ellenszegülőket gumibottal és borsszprével próbálták jobb belátásra bírni.

A New York-i demonstráció online közvetítésén nyomon követhetők voltak az események. A tüntetők a rendőrsorfal által körülvéve próbálták tartani magukat, de a pajzsos-sisakos karhatalmisták végül kiköltöztették a demonstrálókat a parkból.

Végül több mint 70 embert vettek őrizetbe. A hatóságok közölték, hogy a tüntetők visszatérhetnek a tábor felszámolása után, de sátrak és hálózsákok nélkül.

Az Occupy Wall Street (Foglald el a Wall Street-et) újbaloldali tüntetéssorozat résztvevői szeptember 17-én kezdtek tüntetni a gazdasági egyenlőtlenségek és a nagyvállalatok politikai befolyása ellen. A demonstrációk azóta több tucatnyi amerikai, illetve külföldi nagyvárosra is átterjedtek.

A New York-i nem az első Occupy-tüntetés, amit felszámolnak az USA-ban. Korábban Oaklandben, Portlandben és Vermontban is közbeavatkoztak a rendőrök. Európában Zürichben került sor rendőri fellépésre.