Csókolózó pápával sokkol a Benetton

2011.11.16. 19:16 Módosítva: 2011.11.16. 21:02

Huszonöt évvel a nagy vitát kiváltó United colours of Benetton nevű kampány után az olasz divatcég egy új, provokatív képsorozatot mutatott be, írja a Wall Street Journal.

Az Unhate (Ne gyűlölködj!) című montázsokon politikusok csókolóznak: Barack Obama amerikai elnök például venezuelai kollégájával, Hugo Chávezzel smárol, Nicolas Sarkozy francia államfő Angela Merkel német kancellárral csalja meg feleségét.

Nem kímélték XVI. Benedeket sem. A katolikus egyházfő Ahmed Mohamed el-Tajebbel, az egyiptomi al-Azhar mecset vezetőjével kerül bizalmas viszonyba.

Alessandro Benetton, a cégcsoport alelnöke a pénzügyi válságra és az észak-afrikai országokban zajló változásokra utalva elmondta, hogy "a sötétség időszakát éljük, az ölelésből meríthetünk pozitív energiát".

Mások szerint a vállalat bajban van, és így akarja magára felhívni a fogyasztók figyelmét. Tavalyi kétmilliárd eurós bevételük alig másfél százalékkal haladja meg a tíz évvel ezelőtti szintet, míg például a Zara megnégyszerezte eladásait.

Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője XVI. Benedek iránti "mélységes tiszteletlenséget" vetett a Benetton cég szemére, és "elfogadhatatlan provokációt" emlegetett. A Vatikán "tiltakozik a Szentatya képének elfogadhatatlan felhasználása ellen". A képet "kereskedelmi célokra történő nyilvános kampány érdekében manipulálták" az érintettek. Emiatt a Vatikán "lépéseket fog tenni az illetékes hatóságoknál annak érdekében, hogy szavatolható legyen a Szentatya személyének tisztelete" – írta az MTI.