Monti kormánya a képviselőházban is bizalmat kapott

2011.11.18. 16:15
"Majdnem lehetetlen feladatra vállalkozunk, de sikerülni fog" - jelentette ki az olasz képviselőházban a bizalmi szavazás előtt Mario Monti új olasz miniszterelnök, aki valószínűleg 11-20 milliárd eurós megszorítással kezdi majd kormányzását. A képviselőház nagy többséggel bizalmat szavazott neki, az Északi Liga viszont ellenezte kinevezését.

A római szenátus után a képviselőház is bizalmat szavazott Mario Monti miniszterelnök szakértői kormányának. A képviselőházban 630-ból 556 képviselő biztosította bizalmáról az új olasz kormányt - a szenátusban is hasonló volt az arány, 315-ből 280 szenátor szavazott igennel.

A parlamenti tudósítók megjegyezték, hogy az ülésterem padjai tele voltak, ami a Berlusconi-kormány idején ritkaságnak számított.

A frakcióvezetők voksolás előtti felszólalásaiban egyedül az ellenzékbe vonult volt kisebbik kormánypárt, az Északi Liga jelentette be, hogy nemet mond a programra. Fekete karszalagot viselt Domenico Scilipoti, a korábbi kormánykoalícióhoz tartozó "Felelősök" képviselője. "Gyászolok, Montival meghalt a demokrácia" - nyilatkozta.

"Egy perccel sem fogok tovább dolgozni, mint amennyire bizalmat kapok a parlamenttől" - nyilatkozta a szavazás előtt Monti, aki szerint "majdnem leheteltlen feladatra vállalkozunk, de sikerülni fog".

A parlamentben vázolt programjában Mario Monti kormányfő azonnali válságkezelő intézkedéseket, mindenekelőtt adó- és nyugdíjreformot jelentett be. Sajtóértesülések szerint a kormány 11 milliárd eurós költségvetési módosításra készül. A pesszimistább Il Sole 24 Ore gazdasági napilap 20 milliárddal számolt. Az újságok kétszázalékos ÁFA-emelést, új szolgáltatási és jövedelemadókat jósoltak és kedvezményeket az alacsonyabb jövedelműeknek.  • Tippek
  • Hírek