Két amerikai kémhálózat is lelepleződött

2011.11.22. 17:41

Komolyan visszavetheti az Egyesült Államok hírszerzését a Közel-Keleten, hogy az elmúlt fél évben a CIA-nek dolgozó kémeket lepleztek le Iránban és Libanonban is. Az ABC News-nak négy különböző, volt vagy jelenlegi titkosszolgálati forrás is azt állította, hogy a kormányzat attól tart, a lebukott kémeket kivégezhetik, vagy már ki is végezték.

A lelepleződött kémek többsége olyan informátor volt, akiket a CIA két különálló kémhálózathoz szervezett be Irán és a Hezbollah lépéseinek feltérképezésére.

„A kémkedés veszélyes üzem" – próbálta eljelentékteleníteni az egyik amerikai tisztviselő a történteket az ABC News-nak, míg egy másikuk úgy vélte, hogy a Hezbollah kivégzi az elfogott kémeket, ezért a lebukott informátorok már feltehetően nincsenek életben.

A CIA-nál az egyik tisztviselő szerint az ehhez hasonló kockázatok a szakmával járnak. „A Hezbollah rendkívül bonyolult ellenség" – mondta, szerinte nem becsülték le a szervezetet.

Ugyanakkor többen úgy vélték, hogy nem kezelték a CIA-nél megfelelően az ügyet, ezért lepleződhetett le a két kulcsfontosságú kémhálózat, ami nehezíti az információszerzést az iráni atomprogramról és a Hezbollah Izrael elleni terveiről.

Az egyik volt hírszerzési forrás szerint részben hanyagság is okolható a történtekért. Eszerint Libanonban a CIA-ügynökök figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket, hogy a művelet lelepleződhet, ha mindig ugyanazt a helyszínt használják az informátorok beszervezéséhez.

A részleteket ismerő négy forrás szerint a CIA a "PIZZA" kódszót használta, amely több hírszerzési tisztviselő szeritn valóban egy bejrúti pizzázóra utalt. Állítólag a Hezbollah két kettősügynöke is tudomást szerzett a helyről, a szervezet pedig tíznél is több informátort leplezett le, és az ügyön dolgozó több CIA-ügynök személyazonosságát is megszerezték.

Szinte ezzel egyidőben az iráni hírszerzés felfedezte, milyen titkos módszerrel kommunikálnak egymással a CIA által beszervezett kémek az interneten Iránban. Egy jelenlegi és egy volt amerikai forrás ugyan nem tudta megmondani, pontosan hány informátor lepleződött le Iránban, de szerintük több tíz emberről lehet szó.

A két kémhálózat leleplezését még nyár elején jelentette be az iráni média és a Hezbollah, akkor azonban amerikai tisztviselők nem kommentálták a híreket. Most azonban a négy forrás azt állítja, hogy az akkori bejelentések lényegében a valóságot tükrözték.