Folytatódnak a tüntetések a kairói Tahrír téren

2011.11.23. 12:56

Több ezer egyiptomi tüntetett szerda reggel a kairói Tahrír téren az országot irányító katonai vezetés mielőbbi távozását követelve, annak ellenére, hogy Mohamed Huszein Tantávi marsall, a Fegyveres Erők Katonai Tanácsának vezetője kedden megígérte, hogy 2012. június végéig elnökválasztást írnak ki, és közölte: kész a népszavazás eredményeképpen azonnal távozni a hatalomból.

A kedden a téren tüntető több tízezer egyiptomi közül sokan a Tahrír téren töltötték az éjszakát, jelezve, hogy a négy napja tartó tüntetések és a rendőrökkel való, országszerte több mint harminc halálos áldozatot követelő összetűzések után elutasítják az ajánlatot. Nem hiszik el az előző rendszerben miniszterként szolgáló marsall egyetlen szavát sem, őt immár Hoszni Mubarak megbuktatott elnök rendszerével azonosítják. „Tantávi Mubarak katonai egyenruhában” – jelentette ki Ahmed Mamdúh 35 éves könyvelő.

A volt elnököt megdöntő februári tüntetések idején a tömeg állandóan megszállva tartotta a Tahrír teret a harminc éve hatalmon lévő vezetés távozását követelve. Mubarak végül február 11-én mondott le. Az utcai megmozdulások elszántsága, amely már kikényszerítette a katonai vezetés által kinevezett kormány távozását, hosszú huzavonát jelez előre öt nappal a Mubarak távozása utáni első választások előtt.

Az al-Ahbár című napilap „Második forradalom” címmel számolt be a tüntetésekről. „A legveszélyesebb, ami történhet, az a nép és a hadsereg közötti viszony megromlása” – írta a lap. Az al-Ahrám arra figyelmeztet: minél hosszabb az átmeneti időszak, annál mélyebb a két fél közötti bizalmi válság.

„Az egyiptomi helyzet problémás, kényes és nem világos. Tantávi megpróbálja elkerülni a káoszt és a lehető legrendezettebben átadni a hatalmat. Reméljük, hogy sikerrel jár, és az egyiptomiaknak is ebben kell reménykedniük, különben az általános káosz nagyon rossz lesz Egyiptom számára” – jelentette ki Matan Vilnai izraeli belbiztonsági miniszter az izraeli katonai rádióban.

„A jelenlegi káosz várhatóan az iszlamisták többségéhez vezet majd, mivel jól szervezettek, stabil pénzügyi támogatásuk van, és mindenütt jelen vannak Egyiptomban, ez a legnagyobb aggodalmunk” – hangsúlyozta a belbiztonsági miniszter. Az izraeli-egyiptomi békeszerződés esetleges felmondására vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette, hogy jelenleg az nem aktuális. „Ha azonban a hatalom a fél éven át tartó választási folyamat után stabilizálódik, azzal számolunk, hogy (Egyiptom) súlyosan megsérti majd a szerződést.”