Tízezernyi kurd megöléséért kért bocsánatot Erdogan

2011.11.23. 15:48

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökként első ízben kért bocsánatot azért, hogy a hadsereg csaknem 14 ezer kurdot ölt meg a 30-as években kitört nemzetiségi lázadás leverésekor. „Ha szükséges egy állami szintű bocsánatkérés, akkor én most bocsánatot kérek” – jelentette ki a Dersim (mai nevén Tunceli) városban 1936 és 1939 között történtekért.

A kormányfő a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársaság Néppárt (CHP) vezetőjének arra a felhívására reagált, amely szerint Törökországnak szembe kell néznie a múltjával. Dersim „hazánk újabb kori történelmének egyik legfájdalmasabb és legtragikusabb eseményét jelképezi” – tette hozzá a kormányfő, egyúttal felszólította az ellenzéki politikust, hogy ő is kövesse példáját a bocsánatkéréssel, mivel akkoriban a CHP volt hatalmon Törökországban.

A kurd felkelés leverése érdekében a 30-as évek végén a török hadsereg kíméletlen bombázásokat és ágyúzásokat hajtott végre a tartományban. A hadsereg hadműveleteit bírósági eljárás nélküli kivégzések követték a zömmel alevita kurdok lakta térségben, a vérengzéseknek pedig összesen 13 806 ember esett áldozatul.

A bocsánatkérés időpontja nem véletlen, ugyanis éppen nehéz időszakot élnek át a török-kurd kapcsolatok. Az Erdogan vezette kormány jelenleg elszántan küzd az autonómiát követelő kurd felkelők ellen, és habár hangoztatják, hogy Törökország nyitott a békére, eltökéltek a lázadás erőszakos leverésére is, ha a kurdok nem teszik le a fegyvert.

A mostani bocsánatkérés egyébként nagyban javíthatja Törökország nemzetközi megítélést, mivel az első világháború alatt végbement örmény népirtásért még máig sem kért bocsánatot, sőt a hivatalos álláspont az események megtörténtét is tagadja.