Újabb neonácit fogtak el Németországban

2011.11.24. 14:19

Újabb terroristagyanús neonáci személyt vettek őrizetbe Németországban, jelentette be a karlsruhei székhelyű szövetségi ügyészség.

A 32 éves Andre E.-t Brandenburg tartományban fogta el a határőrség különleges terrorelhárítási egysége (GSG 9). A férfit azzal gyanúsítják, hogy kétszer is segített a Nemzetszocialista Underground (NSU) nevű terrorista szervezetnek. A rendőrség házkutatást tartott a férfi zwickaui lakásán, valamint három másik lakásban Jénában és Drezdában.

A rendőrség által nyolc török és egy görög bevándorló, valamint egy rendőrnő meggyilkolásáért felelősnek tartott Nemzetszocialista Underground nevű neonáci csoport két hete került a figyelem középpontjába, miután a fegyveres rablás miatt keresett Beate Zschäpe feladta magát, de jelentkezése előtt még felrobbantotta a kelet-németországi Zwickauban bérelt házát. A nőt gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és terrorszervezetben való részvétellel vádolják.

A kiégett házban a rendőrség a Nemzetszocialista Underground propagandaanyagát, hírügynökségeknek és muzulmán közösségeknek szánt DVD-ket talált. A videók közül sikerült megmenteni egy negyedórásat, amelyen morbid stílusban ábrázolják a gyilkosságokat. Az egyik képen a Rózsaszín Párduc látható azzal a felirattal: „Germany tour: A kilencedik török agyonlövése”. Kézre került egy pisztoly is, amellyel a nyolc török és egy görög férfi életét kioltották. Az még azóta sem egyértelmű, hogy a nő miért adta fel magát.

Ugyanakkor a nő letartóztatása előtt napokkal, november 4-én a környéken fedezték fel egy kiégett kisbuszban két, öngyilkosságot elkövető férfi, Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt holttestét, a csoport két másik feltételezett tagját. A két férfi feltehetően azért lett öngyilkos, mert a rendőrség kereste őket egy balul sikerült bankrablás miatt. A buszban megtalálták azt a rendőrségi pisztolyt is, amelyet 2007-ben vettek el egy Heilbronnban lelőtt rendőrnőtől. A feltételezések szerint a csoporthoz köthető a város török bevándorlók által lakott részén elkövetett kölni robbantás és tizennégy bankrablás is.