Huszonöten haltak meg egy pakisztáni Nato-támadásban

2011.11.26. 09:18
A NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) kötelékéhez tartozó helikopterek csapást mértek egy északnyugat-pakisztáni katonai ellenőrzőpontra az afgán határ közelében.

Pakisztán úgy döntött, felülvizsgálja az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden - így diplomáciai, katonai, hírszerzési - megállapodást, miután NATO-helikopterek támadásában 28 pakisztáni katona életét vesztette, és legalább heten megsebesültek.

A pakisztáni kormány vezető tisztségviselőinek rendkívüli tanácskozása után elrendelte, hogy az amerikai katonák 15 napon belül hagyják el a délnyugat-pakisztáni Samszi légi támaszpontját. A kabinet ezenkívül lezárta az Afganisztánban állomásozó NATO-erők Pakisztánon át vezető minden szárazföldi utánpótlási útvonalát.

A NATO Afganisztánból érkező gépei pénteken késő este Pakisztán északnyugati részén, Momand tartományban a Salala katonai ellenőrzőpontot támadták meg.

A szövetség kabuli illetékesei közölték, hogy tudnak az incidensről, és azt ígérték, hogy ha több információ birtokába jutnak, bővebb tájékoztatást adnak róla.

A pakisztáni hatóságok szerint semmi nem indokolta a helikopteres támadást, írja a BBC. "Egy ilyen határon túlról érkező csapás elfogadhatatlan és tűrhetetlen" - mondta Masood Kausar kormányzó.

A pakisztáni hatóságok a támadást követően leállították az Afganisztánban lévő NATO-erők Khyber-hágón keresztül zajló utánpótlását. Egy helyi kormánytisztviselő szerint mintegy negyven tartálykocsit és teherautót fordítottak vissza. Egy másik tisztviselő szerint az utánpótlást biztonsági okokból állították le.