Tüntetők vertek rendőröket Németországban

2011.11.26. 18:16

A német rendőrség szerint húsz rendőr sérült meg könnyebben Dannenberg mellett, amikor megpróbáltak feloszlatni egy tüntetést. A demonstrálók az ország északi részén fekvő városba érkező nukleáris hulladék miatt tiltakoztak. A 300 tüntető kövekkel és petárdákkal hajigálta meg a rendőröket.

Nem ez volt az első összecsapás a rendfentartó erők és a protestáló fiatalok közt, péntek este a rendőrök vízágyúkkal és gumibotokkal tartottak kordában 700 embert, akik a városba vezeő vasútvonal mentén gyülekeztek. A demonstrálók a Franciaországból érkező, nukleáris hulladékot szállító vasúti szerelvényt, közkeletű nevén atomvonatot igyekeztek megállítani.

A szerelvény útja eleve nem volt túl sima, hiszen már a francia oldalon is tiltakoztak a szállítmány ellen. A németekhez tartó vonat több órán át várakozott a nyílt pályán, mert franca aktivisták megrongálták a síneket. A 11 konténert szállító szerelvény vasárnap érkezik meg rendeltetési helyére.

Németországban hagyományosan nagy ellenállás kísér minden, az atomenergiával kapcsolatos eseményt. Ennek oka elsősorban az 1986-os csernobili atomkatasztrófa, amikor a raktorból kiáramló radioaktív szennyeződést az ország légterébe fújta a szél. A franciáktól évente érkező atomvonatokat a tiltakozók minden egyes alkalommal meg akarják állítani.