Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Kitiltották Szomáliából a segélyszervezeteket

2011.11.28. 15:33

Összesen 16 segélyszervezetet tiltott ki az általa ellenőrzött területekről Szomáliában az iszlamista al-Shabab szervezet. Az al-Kaidához köthető csoport arra gyanakszik, hogy a segélyszervezetek külső hatalmaknak kémkednek, illetve, hogy a befolyásuk aláásására törekednek.

A tizenhat feketelistára tett csoport tagjainak fele az ENSZ-hez tartozik, többségük a Szomáliában éhező lakosoknak az ellátásában próbál segédkezni. Az év során szárazság tette tönkre a termést és tizedelte meg az állatállományt, így több százezer ember szorul most támogatásra és rengetegen otthonuk elhagyására is kényszerültek, hogy máshol keressenek megélhetést – írta meg az Associated Press.

Az al-Shabab közleményben tudatta döntését, amiben egy teljes éve tartó vizsgálatra hivatkoztak, ami szerint néhány szervezet „illegális tevékenységét és káros viselkedését” vizsgálták. A kémkedés mellett a főbb vádpontok a szekularizmus, az erköcstelenség és a demokrácia káros értékeinek támogatása volt.

Az érintett segélyszervezetek között van többek közt az UNICEF, az UNHCR, az Egészségügyi Világszervezet, a Norvég Menekült Tanács, a Dán Menekült Tanács, a német GTZ, a francia Action Contra la Faim és a Concern is.  • Vennék
  • Bankszámla