'73-as gyilkossággal vádolják a volt USA-attasét

2011.11.29. 22:33
Egy chilei bíró keresi a módját, hogy elérje az Egyesült Államok 38 évvel ezelőtti chilei katonai attaséjának kiadatását. Ray Davist egy amerikai újságíró meggyilkolásával vádolják, aki akkoriban az országban dolgozott.

Charles Horman riporter 1973. szeptember 17-én tűnt el – néhány nappal Augusto Pinochet hatalomátvétele után –, és egy nappal később holtan találták. Horman a CIA és a chilei hadsereg közötti kapcsolatokat vizsgálta. (Az 1982-es Oscar-díjas Eltűntnek nyilvánítva című film az ő történetén alapul.)

Jorge Zepeda bíró arra kérte a Chilei Legfelsőbb Bíróságot, engedélyezze a kiadatásra vonatkozó kérelmét, hogy Ray Davis bíróság elé állhasson Chilében Charles Horman és egy Frank Teruggi nevű diák meggyilkolásáért.

A bíró nyomozásai azt sugallják, hogy Hormant a Chile partjainál álló otthonában fogták el, és állítása szerint Davis vitte a fővárosba, Santiagoba. Davis felelt akkoriban Chilében az amerikai katonai akciókért. Hormant a chilei védelmi minisztériumban tartották fogva és hallgatták ki.

A nyomozás adatai szerint Horman egyik faggatója Pedro Espinoza dandártábornok volt, aki szintén gyanúsított a gyilkosságban. Egy chilei igazságügyi bizottság megállapította, hogy a 31 éves Charles Hormant 1973. szeptember 18-án végezték ki chilei biztonsági tisztviselők felügyelete alatt, és a holttestét Santiagóban találták meg.

Frank Teruggi amerikai diákot szintén Santiagóban, az otthonán fogták el, és a Nemzeti Stadionba hurcolták, ami a Pinochet katonai puccsa utáni hónapokban fogolytáborként működött. Szeptember 21. és 22. között ölték meg, és az ő holttestét is Santiago egyik utcáján találták meg. A titkosítás alól feloldott amerikai külügyminisztériumi dokumentumok szerint az USA ügynökei 1972 óta megfigyelés alatt tartották Teruggit, aki egy baloldali lapban publikált az Egyesült Államokban.

Emberjogi szervezetek – amelyek régóta állítják, hogy a CIA-nak szerepe volt a chilei katonai puccsban – üdvözölték Zepeda nyomozását. Az igazságügyi bizottság szerint több mint 3000 halt meg vagy tűnt el Pinochet 1973 és 1990 közötti uralkodása alatt.