Csak négy fal között lehet tüntetni Malajziában

2011.11.29. 13:41

A malajziai parlament alsóháza kedden az utcai tüntetéseket betiltó törvényt hagyott jóvá; az ellenzék bojkottálta a szavazást, mert elnyomónak és a gyülekezési szabadságot sértőnek tartja a rendelkezést.

Najib Razak miniszterelnök kormányzó koalíciója szerint a békés gyülekezés törvénye egyensúlyt akar teremteni a közrend és a békés gyülekezés szabadsága között. A képviselőház a bojkott ellenére könnyedén elfogadta a törvényt, amely az után lép életbe, hogy a felsőház – várhatóan december elején – szintén elfogadja.

Malajziai és külföldi emberi jogi csoportok elnyomónak minősítették a szabályt, mert betiltja az utcai gyűléseket, s szigorú korlátozást és büntetéseket alkalmaz a demonstrálókkal szemben.

Néhány órával a szavazás előtt mintegy 500 törvényhozó és őket támogató civil vonult a parlament elé, és "Szabadságot a népnek!" jelszót skandálva arra biztatta a törvényhozókat, hogy utasítsák el a törvényt.

Az új szabályozás szerint ezután csak zárt helyen lehet tömeget megmozgató rendezvényt tartani. Kórházak, iskolák, kegyeleti helyek, repülőterek és benzinkutak környékén nem engedélyezik, és 15 évesnél fiatalabbak nem vehetnek részt ilyen megmozdulásban.