Gyengélkedőbe került Timosenko

2011.11.29. 19:44
Gyógykezelés miatt átkerült cellájából a kijevi fogda gyengélkedőjébe kedden Julija Timosenko volt ukrán kormányfő – közölte az ukrán büntetés-végrehajtási szolgálat.

A közleményben többek között hangsúlyozták, hogy a fogda orvosai szerint Timosenko állapota az elmúlt napokban nem romlott és "megfelel a betegség lefolyásának".

Viktor Janukovics ukrán elnök hétfőn intézkedett a kijevi fogdában előzetes letartóztatásban lévő Timosenko "európai szintű" gyógyításáról.

Timosenkót a kijevi Pecserszki kerületi bíróság hétévi börtönre ítélte október 11-én hivatali hatalommal való visszaélés vádjával, a 2009-ben az orosz-ukrán gázszerződések megkötése miatt, amelyek a főügyészség szerint előnytelenek voltak Ukrajna számára.

A védelem szerint Timosenko súlyos hátfájástól szenved, gyakorlatilag ágyhoz kötött. Olekszandr Aniscsenko ukrán egészségügyi miniszter múlt szerdán jelentette be, hogy Timosenko teljes orvosi kivizsgáláson esett át. A büntetés-végrehajtás szerint a vizsgálat életveszélyes patológiai elváltozást nem állapított meg, így az igazságügyi eljárások a volt kormányfő ellen tovább folytathatók.

Timosenko védőügyvédje kedden közölte, hogy a fellebbviteli eljárás a védence egészségügyi állapotával kapcsolatos aggodalmak miatt a tervezettnél két héttel korábban, december 13. helyett már csütörtökön megkezdődik.