Lókolbászból lesz a kerítés az USA-ban

2011.11.30. 21:56

Hamarosan ismét vágóhidakra küldhetik a lovakat az Egyesült Államokban, miután a kongresszus csendben feloldott egy ötéves tilalmat, írja a syracuse.com az AP hírügynökségre hivatkozva.

A lóhús fogyasztása gyakorlatilag tilos volt 2006 óta, mert nem támogatták a hús minőségének ellenőrzését. Erre a célra ismét lehet költeni, a jogszabályt már Barack Obama elnök is jóváhagyta.

A mészárlás ellenzői azzal érvelnek, hogy mindez az adófizetők évi 3-5 millió dollárjába kerül. Az összeget a mezőgazdasági minisztériumnak kell kigazdálkodnia, ami nem lesz egyszerű feladat a szövetségi kiadások megnyirbálása miatt.

A tárca közleményben hangsúlyozta, hogy jelenleg nincsenek olyan vágóhidak az országban, amelyek emberi fogyasztásra szánt lóhúst dolgoznának fel, de ha csak egy is kinyitna, biztosan megvizsgálnák, betartja-e a szövetségi törvényeket.

Az utolsó lómészárszék Illinois államban működött 2007-ig. Az állatvédők szerint hatalmas felháborodás lesz abból, ha bárhol létrehoznak hasonlót.

A lóhús-pártiak fő képviselője viszont már öt-tíz befektetőről tud, akik látnak fantáziát az üzletben, akár százezer dollárral is beszállnának.