Lehel
17 °C
27 °C

Az EU szigorítja az Irán elleni szankciókat

2011.12.01. 16:37

Az EU-országok külügyminiszterei úgy döntöttek csütörtökön Brüsszelben, hogy kiszélesítik a büntető intézkedésekkel sújtott iráni természetes és jogi személyek körét, valamint további szankciós intézkedések lehetőségét is megvizsgálják, beleértve az iráni pénzügyi rendszer, illetve az energetikai szektor elleni korlátozásokat.

A szankciókat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentésére válaszul hozták meg. A jelentés az iráni atomprogramról sok szempontból már eddig is ismert adatokat gyűjtött össze, de még soha nem utaltak ilyen egyértelműen arra, hogy a programnak vannak fegyverkezést szolgáló elemei.

Az EU már korábban életbe léptetett korlátozó intézkedéseket Iránnal szemben. Több emberrel szemben vízumtilalmat vezettek be és zárolták a vagyonukat, emellett kezdeményezték iráni vállalatok és intézmények európai érdekeltségeinek befagyasztását.

A csütörtöki tanácskozásról kiadott közös állásfoglalás szerint a miniszterek azt is megvizsgálnák, hogyan lehet nemzetközileg elszigetelni az iráni pénzügyi intézményeket, valamint milyen szankciókat lehet bevezetni az iráni szállítási-közlekedési szektorral, az energiaszektorral, valamint az Iráni Forradalmi Gárdával szemben.

Többen attól tartanak, hogy az energiaszektorban a korlátozások visszaüthetnek egyes EU-országok - elsősorban a pénzügyileg már így is katasztrofális helyzetbe került Görögország - gazdaságára. Alain Juppé francia külügyminiszter szerint ugyanakkor megoldható, hogy a Görögországba irányuló iráni olajszállítás felfüggesztése esetén a kieső mennyiséget máshonnan pótolják.