Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Az amerikaiak kiürítik a pakisztáni drónbázist

2011.12.05. 11:39

Az Egyesült Államok kiüríti azt a pakisztáni bázisát, ahonnan egyes pilóta nélküli repülőgépeit indítja, hogy csapást mérjen a tálib szélsőségesek és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet állásaira - közölte a hétfőn az iszlámábádi amerikai nagykövet. A támaszpont elhagyását azután követelte a pakisztáni kormány, hogy a NATO-erők november 26-án egy légicsapásban 24 pakisztáni katonát öltek meg a pakisztáni-afganisztáni határon.

Szakértők szerint a lépés nem fogja jelentősen visszafogni Pakisztánban az amerikai dróntámadásokat, mivel a beludzsisztáni Samsziban lévő támaszpontot csupán arra használták, hogy megjavítsák az elromlott pilóta nélküli repülőgépeket, vagy kiszolgálják a rossz időjárási viszonyok miatt ott landolókat.

A washingtoni lépés mutatja, milyen mélyre süllyedtek az amerikai-pakisztáni kapcsolatok. A kialakult válság veszélybe sodorja azokat a kísérleteket, hogy Pakisztánt megnyerjék az afganisztáni háború befejezését célzó együttműködésnek.

Pakisztán a november végi támadásra válaszul azonnal 15 napos határidőt szabott az Egyesült Államoknak a bázis elhagyására. Iszlámábád egyben közölte, hogy nem képviselteti magát az Afganisztán jövőjével foglalkozó nemzetközi értekezleten, amely hétfőn kezdődött a németországi Bonnban. Iszlámábád részvétele pedig kulcsfontosságú lenne az afgán kormány ellen harcoló felkelő csoportokkal ápolt kapcsolatai miatt.