Alfréd
-3 °C
3 °C

Greenpeace-esek másztak be egy francia atomerőműbe

2011.12.05. 10:38
Greenpeace-aktivisták hatoltak be hétfőn a Párizstól 95 kilométerre található nogent-sur-seine-i atomerőműbe, hogy bebizonyítsák: "a nukleáris biztonság nem létezik" - jelentette be a nemzetközi környezetvédő szervezet helyi szóvivője. A francia iparügyi miniszter kijelentette: ha a nyomozás megerősíti a behatolás tényét, akkor az "működési zavarokat" jelez.

"Aktivisták egy csoportjának sikerült felmásznia az egyik reaktort fedő kupola tetejére, ahol egy transzparenst fognak kifeszíteni «a nukleáris biztonság nem létezik» felirattal" - mondta Axel Renaudin, a Greenpeace franciaországi szervezetének szóvivője. A helyi rendőrség információi szerint nyolc aktivistának sikerült bejutnia a létesítménybe, közülük néhányat már kézre is kerítettek.

"A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a francia atomerőművek védtelenségére, bebizonyítva, hogy milyen könnyű bejutni egy létesítmény központjába" - mutatott rá a Greenpeace atomenergia-ügyekért felelős munkatársa, Sophie Majnoni. Majnoni szerint a kormány által kezdeményezett vizsgálat az atomerőművek biztonságosságáról "kommunikációs kampány, amely nem veszi figyelembe, hogy bizonyos kockázatokat már korábban is megállapítottak, és nem vonja le a tanulságokat a fukusimai atomkatasztrófából".

További három atomerőműnél, Blayais-ban, Chinononban és Cadarache-nél is hasonló akciókat szervezett a Greenpeace, de a rendőrség szerint sikertelenül. A kormány elrendelte valamennyi francia nukleáris létesítmény "alapos átkutatását".

A francia Greenpeace által kiadott fotó az akcióról
A francia Greenpeace által kiadott fotó az akcióról

Az akció hírére reagálva Eric Besson francia iparügyi miniszter kijelentette: ha a nyomozás megerősíti a behatolás tényét, akkor az "működési zavarokat" jelez, és gondoskodni kell arról, hogy az eset ne ismétlődhessen meg. Az elnök egyik tanácsadója, Henri Guaino pedig "felelőtlennek" minősítette a környezetvédők akcióját, de úgy véli, "le kell vonni a következtetéseket" a történtekből, és "el kell gondolkodni" a létesítmények szigorúbb őrzésén.

Az atomerőmű
Az atomerőmű
Fotó: Francois Nascimbeni

Franciaország élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 58 atomreaktor termeli meg.