Boglárka
22 °C
35 °C

Putyin pártja a szavazatok felét kapta meg

2011.12.05. 06:51

A hatalom pártja, az Egységes Oroszország a voksok 50,2 százalékát tudhatja magáénak a vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok 83,17 százalékának összeszámlálása után - közölte hétfőn hajnalban az orosz Központi Választási Bizottság (CIK).

A még nem végleges adatok szerint a második helyen az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja áll, a szavazatok 19,18 százalékával, a harmadik az Igazságos Oroszország 12,93 százalékkal, a negyedik pedig Oroszország Liberális Demokrata Pártja 11,67 százalékkal.

A hétszázalékos bejutási küszöb alatt marad változatlanul a liberális Jabloko 2,96 százalékkal, illetve az Oroszország Patriótái 0,96 százalékkal és a Igaz (Jobboldali) Ügy párt 0,58 százalékkal. A részvételi arány megközelíti a hatvan százalékot. A választási bizottság az összes leadott szavazat közel egy százalékát nyilvánította érvénytelennek.

Az orosz Golosz (Hang)  jogvédő szervezethez 1300, a szavazatszámlálásnál észlelt jogsértésről érkezett jelzés. A Golosz moszkvai közleménye szerint megfigyelőinek jó részét eltávolították a szavazókörletekből. Az elsősorban a voksolások monitoringjával foglalkozó Goloszra már korábban is nagy nyomás nehezedett az orosz hatóságok részéről, Lilija Sibanovát, a jogvédő szervezet vezetőjét szombaton fél napra őrizetbe is vették a seremetyevói repülőtéren.

Vasárnap este a nemzetközi választási megfigyelők nem tapasztaltak durva jogsértéseket. A parlamentbe jutásért versengő ellenzéki pártok képviselői azonban számos visszaélésről számoltak be.